The Malaysia Post

Lapan perkara yang perlu diketahui tentang Panduan Michelin yang pertama di Malaysia

Dari kiri ke kanan: Ketua Pegawai Eksekutif Pelancongan Global Pulau Pinang Ooi Chok Yan, Pengarah Pengiklanan dan Pelancongan Digital Malaysia Roslan Abdullah, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Pulau Pinang bagi Pelancongan dan Ekonomi Kreatif Yeoh Soon Hin, Pengarah Urusan Michelin Malaysia, Singapura dan Brunei Prichapakom Dangrojana, co -pengasas CF Capital Chryseis Tan, Pengarah Komunikasi Michelin Experiences Elisabeth Boucher-Anselin, Pengasas CF Capital SM Faliq SM Nasimuddin dan Michelin Guides Asia dan Timur Tengah Chris Gledhill pada pengumuman Panduan Michelin Malaysia yang pertama di MITEC pada 20 Oktober.
Dari kiri ke kanan: Ketua Pegawai Eksekutif Pelancongan Global Pulau Pinang Ooi Chok Yan, Pengarah Pengiklanan dan Pelancongan Digital Malaysia Roslan Abdullah, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Pulau Pinang bagi Pelancongan dan Ekonomi Kreatif Yeoh Soon Hin, Pengarah Urusan Michelin Malaysia, Singapura dan Brunei Prichapakom Dangrojana, co -pengasas CF Capital Chryseis Tan, Pengarah Komunikasi Michelin Experiences Elisabeth Boucher-Anselin, Pengasas CF Capital SM Faliq SM Nasimuddin dan Michelin Guides Asia dan Timur Tengah Chris Gledhill pada pengumuman Panduan Michelin Malaysia yang pertama di MITEC pada 20 Oktober.

Panduan Michelin

Seluruh negara heboh dengan berita bahawa Panduan Michelin yang sulung akan debut tahun ini.

Panduan Makanan yang terkenal di dunia

Semua mata tertumpu kepada panduan makanan yang terkenal di dunia untuk melihat restoran mana yang akan dianugerahkan bintang yang diidamkan. Panduan Michelin akan meletakkan Malaysia pada peta untuk pencinta makanan antarabangsa.

Malaysia, Singapura dan Thailand

Malaysia akan menjadi negara ketiga di Asia Tenggara yang mendapat panduan mereka sendiri, selepas Singapura dan Thailand.

Inilah yang kita tahu setakat ini:

1. Siapa di belakang Panduan Michelin di Malaysia

Panduan Michelin bekerjasama dengan rakan kongsi untuk mempromosikan panduan itu sendiri dan acara pendedahan Bintang Michelin.

Di Malaysia, rakan kongsi rasmi ialah CF Capital. Syarikat itu diasaskan oleh Chryseis Tan dan suaminya, SM Faliq SM Nasimuddin.

Di laman web mereka (http://cfcapital.com.my), mereka digambarkan sebagai firma butik yang komited untuk mencipta usaha niaga berimpak tinggi.

Tan terkenal dengan prestasi keusahawanannya dengan jenama kecantikannya sendiri Lumi dan Kumpulan Curate dengan tempat makan seperti Bar Shake, Hide, Park Grill dan Sushi Den.

Kepintaran perniagaannya dikatakan berpunca daripada bapanya Tan Sri Vincent Tan yang mengasaskan Kumpulan Berjaya. Beliau juga menganggotai lembaga pengarah Kumpulan Berjaya sambil memegang pelbagai jawatan pengurusan.

Pada akaun Instagramnya (@chrystan_x) dia mengumumkan, “Menetapkan hab masakan Malaysia di peta gastronomi dunia. Saya sangat gembira dan gembira untuk memberikan Malaysia peluang ini melalui Panduan Michelin. Mereka akhirnya di sini kawan!”

Semasa taklimat akhbar yang diadakan oleh Michelin Guide pada 20 Oktober, hadir Ketua Pegawai Eksekutif Pelancongan Global Pulau Pinang Ooi Chok Yan, Pengarah Pengiklanan dan Pelancongan Digital Malaysia Roslan Abdullah dan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Pulau Pinang bagi Pelancongan dan Ekonomi Kreatif Yeoh Soon Hin.

Dalam laporan The New Straits Times pada 12 Oktober, Yeoh telah mengumumkan kerajaan negeri akan menandatangani perjanjian dengan Michelin menjelang akhir tahun ini.

Bagaimanapun, dalam temu bual dengan Malay Mail, Pengarah Komunikasi Michelin Experiences Elisabeth Boucher-Anselin mengesahkan bahawa pada masa ini tiada perjanjian telah ditandatangani dan ia masih dalam perbincangan.

2. Bilakah senarai itu akan dikeluarkan

Panduan Michelin untuk Kuala Lumpur dan Pulau Pinang 2023 akan didedahkan pada Disember tahun ini. Tiada tarikh tepat telah diumumkan untuk acara pendedahan Bintang Michelin.

Pada taklimat akhbar itu, diumumkan bahawa pelancaran panduan itu akan disambut dengan makan tengah hari. Panduan ini akan tersedia di tapak web mereka (www.michelin.com) dan pada apl mereka. Tiada bayaran dikenakan untuk penggunaan panduan.

3. Bahagian mana di Malaysia akan dilindungi oleh Panduan Michelin

Untuk edisi 2023, panduan ini akan meliputi tempat di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang. Boucher-Anselin menjelaskan bahawa untuk Kuala Lumpur, ini hanyalah bandar dan bukan kawasan sekitarnya.

Ini hanyalah satu permulaan dan ada kemungkinan mereka akan mengembangkannya merangkumi kawasan sekitar Kuala Lumpur atau pun daerah atau wilayah yang berbeza di Malaysia.

Beliau memetik pendekatan yang serupa dengan Panduan Michelin Thailand yang bermula dengan Bangkok dahulu. Sejak debut, mereka telah melancarkannya ke lebih banyak tempat seperti Phra Nakhon Si Ayutthaya, Chiang Mai, Phuket dan Phang-Nga.

4. Mengapakah Michelin Guide mengambil masa yang lama untuk tiba di Malaysia

Soalan yang ramai ditanya ialah mengapa Malaysia tidak menerima Panduan Michelin mereka sendiri walaupun budaya makanannya kaya.

Pada 2016, mereka mengeluarkan Panduan Michelin untuk Singapura. Setahun kemudian, Panduan Michelin memulakan kerjaya di Thailand dengan edisi Bangkok.

Boucher-Anselin menjelaskan bahawa Malaysia sudah berada dalam radar Michelin beberapa tahun sebelum pandemik Covid-19. Apa yang menghalang mereka adalah kematangan adegan makanan.

Selain itu, untuk setiap tempat baharu, Michelin mengambil pendekatan jangka panjang. “Panduan Michelin ialah koleksi restoran, bukan direktori. Kami perlu tiba pada saat tertentu di mana kami merasakan permata tempatan tidak sabar-sabar untuk maju dan mengalu-alukan anugerah itu.”

Pandemik tidak membantu dengan garis masa sama ada kerana mereka mahu memastikan restoran dapat menghantar makanan. Setelah wabak itu berakhir, mereka meneruskan rancangan mereka untuk melancarkan panduan untuk meningkatkan industri F&B.

“Ini juga masanya untuk membawa sesuatu yang positif dan ini bukan mengenai senarai restoran tetapi untuk membina komuniti chef untuk membantu orang ramai berasa bangga dengan apa yang mereka lakukan dan bangkit semula,” kata Michelin Malaysia, Singapore and Brunei Managing Pengarah Prichapakorn Dangrojana.

5. Kriteria untuk Panduan Michelin

Pemeriksa panduan secara tanpa nama menganugerahkan bintang berdasarkan kualiti bahan, penguasaan masakan, keharmonian rasa, ekspresi keperibadian chef dalam masakan dan konsistensi, dari semasa ke semasa dan di seluruh menu.

Metodologi yang sama memastikan bintang di Tokyo adalah kualiti yang sama seperti bintang di Kuala Lumpur atau Pulau Pinang.

Menurut Michelin, tiga bintang diberikan kepada restoran di mana mereka menyajikan masakan luar biasa “bernilai perjalanan istimewa” dan di mana memasak adalah satu bentuk seni.

Dua bintang diberikan kepada restoran dengan masakan yang sangat baik “bernilai lencongan”, manakala satu bintang dianugerahkan kepada restoran dengan masakan berkualiti tinggi.

Anda juga mempunyai restoran Pilihan Michelin Guide yang telah memenuhi kriteria pemeriksa mereka untuk dimasukkan ke dalam panduan. Terdapat juga restoran Bib Gourmand, yang dilabelkan sebagai kegemaran pemeriksa dan apa yang mereka anggap sebagai “memasak berkualiti baik untuk nilai yang baik.”

Terdapat juga Green Star, yang didedahkan pada 2020, yang menonjolkan restoran yang komited terhadap amalan mampan. Kriteria ini meliputi bidang seperti penggunaan hasil bermusim, pelupusan sisa makanan dan kitar semula.

6. Bagaimana restoran dipilih untuk dinilai

Boucher-Anselin menjelaskan bahawa mereka akan mengkaji adegan tempatan. Ia boleh mengambil masa beberapa tahun untuk memahaminya, seperti cara mereka meneroka sekitar Kuala Lumpur dan Pulau Pinang.

Mereka menganalisis bagaimana makanan itu berkelakuan dan kadangkala lawatan ke satu tempat boleh menghantarnya ke tempat lain. “Kami tidak boleh tiba di Kuala Lumpur dan enam bulan kemudian mengatakan kami tahu segala-galanya dan ini adalah yang terbaik. Itu sangat biadap dan bodoh. Ia pendekatan jangka panjang dan ia memerlukan kos untuk kami melakukan sesuatu tetapi apabila kami berkata kami sudah bersedia, kami bersedia.”

Beliau menekankan bahawa “semua orang mempunyai peluang dan mereka sangat berkebolehan dengan kepakaran untuk mencari permata tempatan walaupun ia tersembunyi dengan baik.”

Ini juga termasuk makanan jalanan seperti yang dijelaskannya, “Adalah menarik bahawa metodologi panduan Michelin membenarkan pemeriksa untuk menganugerahkan tempat makanan jalanan kerana kami hanya menumpukan pada makanan dan bukan persekitaran.”

Apa yang dilihat oleh pemeriksa hanyalah makanan. Bukan siapa di sebalik makanan. Berkenaan dengan keaslian hidangan, Boucher-Anselin menjelaskan bahawa ia kadangkala boleh dianggap sebagai personaliti chef atau sebahagian daripada teknik memasak di mana ia adalah cara lain untuk menyajikan hidangan.

Ini tidak akan menjadi sekatan tetapi diambil sebagai cara bagaimana makanan boleh berkembang dan berubah mengikut musim atau cara untuk menggembirakan pengunjung mereka.

7. Siapakah pemeriksa Michelin?

Sebagai sebahagian daripada metodologi Panduan Michelin, pemeriksa mereka diselubungi kerahsiaan untuk memastikan mereka kekal tanpa nama.

Boucher-Anselin berkongsi bahawa semua pemeriksa adalah pekerja Michelin. Sebelum menyertai firma itu, mereka akan bekerja dalam industri F&B.

Terdapat bekas sommelier, chef atau chef pastri dalam briged pemeriksa. Profil mereka dirahsiakan tetapi Boucher-Anselin boleh mendedahkan bahawa lebih daripada 15 warganegara bekerja sebagai pemeriksa. Ia adalah kumpulan yang pelbagai dengan orang Asia, Amerika Selatan dan Amerika Utara, untuk menamakan beberapa.

Terdapat juga pemeriksa wanita seramai pemeriksa lelaki juga. Sebagai sebahagian daripada pekerjaan mereka, mereka sering melakukan perjalanan.

Pemeriksa menjalani latihan selama dua tahun dengan pemeriksa kanan untuk memastikan cara penilaian mereka konsisten antara satu sama lain. Mereka berlatih dengan makan, belajar mengenal pasti ramuan (kadang-kadang Boucher-Anselin walaupun buta menguji mereka!) dan teknik savoir faire (Bahasa Perancis untuk pengetahuan).

Latihan mereka sebelum ini, sama ada mereka cef tempatan atau terlatih dengan chef tertentu, tidak mengambil berat untuk kerja semasa mereka dengan Michelin kerana syarikat itu mahu membina savoir faire mereka yang akan membolehkan mereka mengkritik makanan.

Hanya selepas mereka makan kira-kira 700 hingga 800 hidangan barulah pemeriksa bersedia untuk keluar untuk memulakan kerja mereka.

Untuk memastikan tiada berat sebelah dalam cadangan mereka, mereka tidak menggaji mana-mana pihak luar untuk membantu mereka. Pemeriksa mereka juga pakar dalam masakan yang berbeza dengan selera yang sensitif terhadap nuansa masakan.

Contoh yang dipetik oleh Boucher-Anselin ialah seorang Itali yang mungkin telah menghabiskan banyak masa di luar negara sehingga orang itu mempunyai kepekaan yang sangat tepat terhadap makanan India.

Apabila mereka memberikan anugerah, Boucher-Anselin menghuraikan bahawa ia adalah keputusan kolektif di kalangan pemeriksa. Beberapa orang perlu melawat dan bersetuju dengan ulasan itu kerana konsistensi untuk hidangan dan sepanjang tahun adalah penting. Itulah sebabnya mengambil masa untuk membuat panduan Michelin.

8. Bagaimanakah masa depan bagi Panduan Michelin di Malaysia

Penekanan adalah bahawa Panduan Michelin berada di sini untuk kekal untuk jangka masa panjang dan ia bukan situasi sekali sahaja.

Panduan Michelin juga berharap dapat mencipta kelainan untuk industri makanan. Boucher-Anselin menjelaskan bahawa semangat adalah apabila mereka tiba di suatu tempat, mereka mahu mengikuti adegan makanan dan pemeriksa sedang dalam perjalanan sepanjang tahun.

Baca Lagi | 5 Buku yang Perlu Anda Baca (Sekurang-kurangnya Sekali)

Baca Lagi | Mata Wang Dunia Baru Membentuk, dan Ia Bukan Bitcoin

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Mata Wang Dunia Baru Membentuk, dan Ia Bukan Bitcoin

Read Next

Ambil kerusi belakang pada PRU15 jika Ismail Sabri benar-benar ‘budak poster’ BN, Kit Siang memberitahu Zahid

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.