The Malaysia Post

5 Buku yang Perlu Anda Baca (Sekurang-kurangnya Sekali)

IStockPhoto

Roxane Gay

“Keselamatan adalah antara sebab saya membaca,” kata Roxane Gay. “Kisah-kisah telah memberi saya tempat untuk kehilangan diri saya. Mereka telah membenarkan saya mengingati. Mereka telah membenarkan saya melupakan. Mereka telah membenarkan saya membayangkan pengakhiran yang berbeza dan dunia yang lebih baik.”

Semua orang patut membaca. Ia adalah tabiat yang sebenarnya mengubah kehidupan dan membantu seseorang mempelajari perkara baharu. Jadi tanpa berlengah lagi, berikut adalah beberapa buku untuk dibaca (sekurang-kurangnya sekali) dalam hidup anda.
Jom terjun terus!

1.Projek Salam Maria oleh Andy Weir

Bilangan Muka Surat: 476
Penilaian pada Goodreads: 4.52

Ini adalah salah satu buku fiksyen sains terbaik sepanjang zaman.
Umat manusia sedang menghadapi peristiwa peringkat kepupusan. Dan Ryland Grace dihantar dalam misi untuk menyelamatkan planet ini. Tetapi dia tidak tahu semua itu. Selepas bangun di kapal angkasa dengan amnesia, dia tidak dapat mengingati namanya sendiri atau sifat tugasannya.

Buku ini ditulis oleh Andy Weir — pengarang terlaris The Martian. Perlu dinyatakan juga bahawa filem Project Hail Mary akan difilemkan tidak lama lagi — dengan Ryan Gosling dibintangi sebagai watak utama.

Baca buku ini secepat mungkin!

Goodreads

Berikut adalah beberapa petikan kegemaran dari buku itu:

“Kami pintar seperti evolusi membuat kami. Jadi kami adalah kecerdasan minimum yang diperlukan untuk memastikan kami boleh menguasai planet kami.”

“Adakah anda percaya kepada Tuhan? Saya tahu itu soalan peribadi. Tetapi saya percaya. Dan saya rasa Dia cukup hebat untuk menjadikan relativiti sebagai satu perkara, bukan? Semakin cepat anda pergi, semakin sedikit masa yang anda alami. Ia seperti Dia menjemput kita untuk meneroka alam semesta.”

“Cahaya adalah perkara yang lucu. Panjang gelombangnya mentakrifkan apa yang boleh dan tidak boleh berinteraksi dengannya. Apa-apa yang lebih kecil daripada panjang gelombang secara fungsional tidak wujud pada foton itu. Itulah sebabnya terdapat jaringan di atas tingkap gelombang mikro. Lubang-lubang dalam jaringan adalah terlalu kecil untuk dilalui oleh gelombang mikro. Tetapi cahaya yang boleh dilihat, dengan panjang gelombang yang lebih pendek, boleh melalui dengan bebas. Jadi anda boleh melihat makanan anda masak tanpa mencairkan muka anda.”

2.Why We Sleep oleh Matthew Walker

Bilangan Muka Surat: 368
Penilaian pada Goodreads: 4.38

Ramai orang tidak mendapat tidur yang cukup. Mereka berjaga sehingga awal pagi dan bermain permainan di telefon kami di atas katil. Dan apabila mereka bangun, perkara pertama yang mereka lakukan ialah menatal melalui media sosial.

Dalam buku itu, Matthew Walker berhujah bahawa pendekatan moden kita untuk tidur tidak selari dengan biologi evolusi. Kemudian, dia menawarkan analisis terobosan tentang cara tidur memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mental.

Tidak seperti kebanyakan buku yang menggabungkan banyak sains, Why We Sleep mudah dibaca. Ia juga menyediakan banyak petua berguna untuk meningkatkan kualiti tidur.

Ini adalah salah satu buku bukan fiksyen kegemaran di dunia.

Goodreads

Berikut adalah beberapa petikan kegemaran dari buku itu:

“Amalan tidak menjadikan sempurna. Ia adalah amalan, diikuti dengan tidur malam, yang membawa kepada kesempurnaan.”

“Adalah membimbangkan untuk mengetahui bahawa kemalangan kenderaan yang disebabkan oleh pemanduan mengantuk melebihi yang disebabkan oleh gabungan alkohol dan dadah.”

“Manusia tidak tidur seperti yang diinginkan oleh alam semula jadi. Bilangan tidur, tempoh tidur, dan apabila tidur berlaku semuanya telah diputarbelitkan secara menyeluruh oleh kemodenan.”

3.Hubungi oleh Carl Sagan

Bilangan Muka Surat: 432
Penilaian pada Goodreads: 4.14

Ini boleh dikatakan buku fiksyen sains terbaik sepanjang zaman. Ia ditulis oleh Carl Sagan — seorang ahli astronomi, saintis planet, dan ahli astrofizik. Dia juga mempersembahkan rancangan tv Cosmos — yang ditonton oleh 500 juta orang.

Buku ini adalah pandangan realistik pada hubungan pertama dengan tamadun asing. Ia membincangkan kekecewaan terhadap rasuah dan birokrasi kerajaan — walaupun semasa detik penting dalam sejarah manusia. Buku ini juga lucu, bermaklumat, dan memaksa untuk berfikir tentang kehidupan di luar planet Bumi.

Ianya cantik!

Goodreads

Berikut adalah beberapa petikan kegemaran dari buku itu:

“Alam semesta adalah tempat yang cukup besar. Jika hanya kita, nampaknya satu pembaziran ruang yang mengerikan.”

“Kamu adalah spesies yang menarik. Campuran yang menarik. Kamu mampu mencapai mimpi yang indah, dan mimpi ngeri yang begitu mengerikan. Kamu berasa sangat tersesat, sangat terputus, begitu sahaja, hanya kamu tidak. Lihat, dalam semua pencarian kami , satu-satunya perkara yang kami temui yang menjadikan kekosongan itu boleh ditanggung, adalah satu sama lain.”

“Isyarat televisyen kita meninggalkan planet ini dan pergi ke angkasa…isyarat tersebar dari Bumi dalam gelombang sfera, seperti riak di dalam kolam. Ia bergerak pada kelajuan cahaya, 186,000 batu sesaat, dan pada asasnya berjalan selama-lamanya. lebih baik beberapa tamadun lain penerima, semakin jauh mereka boleh berada dan masih mengambil isyarat tv kita. Malah kita boleh mengesan penghantaran tv yang kuat dari planet mengelilingi bintang terdekat.”

4.Living With A Seal oleh Jesse Itzler

Bilangan Muka Surat: 272
Penilaian pada Goodreads: 4.28

Buku ini menarik.

Seperti yang dicadangkan oleh tajuk, ia mengenai seorang lelaki bernama Jesse yang menjemput SEAL Tentera Laut ke rumahnya. Selama beberapa minggu, Jesse ditolak keluar dari zon selesanya dan cuba menjadi lebih berdisiplin.

SEAL yang dimaksudkan ialah David Goggins. Dia telah menamatkan beberapa ultramaraton dan telah ditugaskan ke Iraq dengan SEAL Team Five. Dia juga seorang pengarang laris yang autobiografinya terjual berjuta-juta salinan.

Goodreads

Berikut adalah beberapa petikan kegemaran dari buku itu:

“Bukan apa yang anda lakukan, tetapi bila dan bagaimana anda melakukannya. Ini semua tentang syarat. Ingat itu.”

“Jika anda boleh melihat diri anda melakukan sesuatu, anda boleh melakukannya. Jika anda tidak dapat melihat diri anda melakukan sesuatu, biasanya anda tidak boleh mencapainya.”

“Dengan sentiasa melakukan perkara yang sukar dan membuat diri saya tidak selesa, saya meningkatkan keupayaan saya untuk menangani halangan. Saya berasa selesa menjadi tidak selesa — dan itulah ketangguhan mental yang sebenar.”

5. Courage Is Calling oleh Ryan Holiday

Bilangan Muka Surat: 278
Penilaian pada Goodreads: 4.04

Dalam Courage Is Calling, Ryan Holiday menguraikan komponen ketakutan, pengecut dan kepahlawanan. Dia juga membincangkan cerita menarik tentang Charles De Gaulle, Florence Nightingale, dan ramai orang lain.
Baca buku ini secepat mungkin!

Goodreads

Berikut adalah beberapa petikan kegemaran dari buku itu:

“Tiada apa-apa yang patut dilakukan yang tidak menakutkan.”

“Kepercayaan bahawa seseorang individu boleh membuat perubahan adalah langkah pertama. Langkah seterusnya ialah memahami bahawa anda boleh menjadi orang itu.”

“Tiada seorang pun yang telah mencapai kebesaran tanpa bergelut dengan keraguan, kebimbangan, keterbatasan, dan syaitan mereka sendiri.”

Baca Lagi | Ismail Sabri: Ramai anak muda Malaysia masih tidak mengetahui pendaftaran pemilih automatik apabila berusia 18 tahun

Baca Lagi | Bagnaia menang di Malaysia untuk semua kecuali melakar kejuaraan dunia MotoGP

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Bagnaia menang di Malaysia untuk semua kecuali melakar kejuaraan dunia MotoGP

Read Next

Mata Wang Dunia Baru Membentuk, dan Ia Bukan Bitcoin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.