The Malaysia Post

Ismail Sabri: Ramai anak muda Malaysia masih tidak mengetahui pendaftaran pemilih automatik apabila berusia 18 tahun

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (tengah) melambai ketika tiba untuk ‘Majlis Amanat Jelajah Keluarga Malaysia’ di dewan konvensyen Ujana Kewangan di Labuan 23 Oktober 2022.

Pengundi Muda Tidak Sedar Berdaftar

Masih ramai pengundi muda berumur 18 tahun ke atas di seluruh negara yang tidak menyedari mereka telah didaftarkan secara automatik sebagai pengundi, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Ramai pengundi muda tidak tahu pun nama mereka telah disenaraikan dalam daftar pemilih… kini, sebaik sahaja mereka berumur 18 tahun, mereka secara automatik menjadi pengundi… ada yang mungkin tidak perasan perkara ini.

“Ada beberapa kali saya bertemu pengundi muda, terutama pelajar, dan mereka tidak tahu mereka sudah berada dalam daftar pemilih,” katanya dalam ucapannya di Majlis Amanat Jelajah Keluarga Malaysia yang diadakan di konvensyen Kompleks Ujana Kewangan. dewan hari ini.

Ismail Sabri

Ismail Sabri, yang merupakan naib presiden Umno, berkata jentera parti Barisan Nasional (BN) mesti mendekati golongan muda dan menjelaskan perkara itu kepada mereka.

“Jentera parti BN perlu mendekati pengundi muda di kawasan masing-masing dan memastikan mereka keluar mengundi pada hari pengundian bulan depan.

“Jika tidak, mereka mungkin tidak tahu dan tidak keluar mengundi, sebab itu kita perlu maklumkan kepada mereka,” katanya sambil menambah bahawa bukan tugas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tetapi jentera BN berbuat demikian.

Pengundi di Sabah

Mengenai dakwaan peningkatan drastik pengundi di Sabah, Ismail Sabri meminta SPR menjalankan siasatan terhadap kesahihan pengundi tambahan itu, sambil menambah peningkatan itu nampaknya tidak melibatkan pengundi muda.

“Jika mereka pengundi muda, kita akan faham, jadi dalam kes ini, SPR perlu menyiasat dan jika ada sebarang kebimbangan, kita serahkan kepada suruhanjaya untuk mengambil tindakan yang sewajarnya,” katanya.

Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor pada 20 Oktober lalu berkata kerajaan negeri akan mendapatkan maklumat lanjut daripada SPR Sabah berhubung jumlah pengundi berdaftar di negeri itu, yang dikatakan meningkat secara drastik.

Beliau berkata, pihaknya telah menyampaikan kebimbangan beberapa pihak kepada suruhanjaya itu dan kerajaan negeri memerlukan maklumat lanjut berhubung perkara itu.

Media sebelum ini melaporkan bahawa Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Yong Teck Lee mendapati peningkatan jumlah pengundi di Sabah bagi pilihan raya umum ke-15 (PRU15) akan datang sebagai mengejutkan, kerana terdapat peningkatan 53.9 peratus dalam pengundi baharu, daripada 1.1 juta pengundi pada 2018 kepada sekitar 1.7 juta tahun ini.

Baca Lagi | Kawasan ‘Little India’ di seluruh negara dipenuhi oleh pembeli Deepavali saat akhir

Baca Lagi | Polis siasat kekecohan di majlis Muda di Muar

Read Previous

Polis siasat kekecohan di majlis Muda di Muar

Read Next

Bagnaia menang di Malaysia untuk semua kecuali melakar kejuaraan dunia MotoGP

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.