The Malaysia Post

Kawasan ‘Little India’ di seluruh negara dipenuhi oleh pembeli Deepavali saat akhir


Menjelang Deepavali semakin hampir, penganut Hindu di Ipoh mengambil peluang untuk membeli-belah saat akhir di Little India sebagai persediaan untuk perayaan 22 Oktober 2022.

India kecil

Kawasan ‘Little India’ menjadi tumpuan penganut Hindu hari ini apabila pembeli membuat pembelian saat akhir untuk menyambut Deepavali esok.

Tinjauan Bernama di Beberapa Lokasi Seluruh Negara

Tinjauan Bernama di beberapa lokasi di seluruh negara mendapati pembeli sibuk membeli barangan keperluan asas bagi memeriahkan suasana ‘Festival of Lights’ selepas sambutan lebih senyap pada tahun-tahun sebelumnya disebabkan kawalan pergerakan bagi mengekang penularan jangkitan Covid-19 di negara ini.

Brickfields

Di Little India Brickfields di sini, orang ramai dilihat membeli pakaian, barangan solat dan gula-gula India. Seorang pembeli ialah pelajar universiti swasta, S. Pravienah, 19, yang berkata dia teruja kerana dapat bersama keluarga mencari barangan yang diperlukan.

“Saya datang dari Kajang untuk membeli pakaian di sini bersama adik-beradik. Seronok kerana sebelum ini kami terpaksa meraikan perayaan ini mengikut prosedur operasi standard (SOP) akibat wabak Covid-19,” katanya.

Pulau Pinang

Di Pulau Pinang, ia juga meriah di kawasan Little India di George Town kerana orang ramai mengambil peluang membeli-belah barangan keperluan pada harga yang lebih rendah.

Pembeli S. Kamaleswari, 38, berkata, dia mahu membeli-belah pada saat-saat akhir kerana seseorang boleh mendapatkan pelbagai keperluan asas dengan diskaun menarik.

“Saya lebih suka membeli-belah saat akhir untuk menikmati suasana serta memanfaatkan tawaran menarik yang ada,” katanya sambil menambah dia membeli barang solat dan hiasan, gula-gula India dan pakaian tradisional.

Di Negeri Sembilan, peniaga di Little India, di Jalan Yam Tuan sibuk melayan pembeli. Bagaimanapun, beberapa peniaga telah pun menutup perniagaan mereka untuk menyambut Deepavali.

T. Gomathi, yang menjual barang kemas, berkata jualan gelang, rantai dan cincin, sebagai contoh, adalah baik kerana pelanggan membeli barangan ini terutama untuk anak-anak mereka.

“Walaupun, jualan tidak serancak lima tahun lalu tetapi ia semakin meningkat. Saya tahu orang ramai tidak mahu berbelanja berlebihan kerana keadaan ekonomi semasa yang tidak menentu,” tambahnya.

Artis inai J. Tusheela berkata, dia menerima banyak tempahan sejak beberapa hari lalu untuk membuat rekaan inai sempena perayaan itu. Harga motif ini antara RM6 hingga lebih RM100.

Di Selangor, tinjauan di kawasan Little India di Jalan Tengku Kelana, Klang mendapati banyak barangan keperluan dan makanan untuk menyambut Deepavali esok hampir habis dijual.

Peniaga S. Ganesan berkata sambutan Deepavali tahun ini kelihatan lebih meriah berbanding tahun-tahun sebelumnya dan dia bersyukur kerana gula-gula India miliknya hampir habis dijual.

Di Perak, P. Poomathi, 53, setiausaha Kuil Devi Om Sri Mahaletchmi Alayam di Jalan Lahat, berkata kuil di Ipoh itu menerima kunjungan tanpa had daripada penganut terutamanya kerana tiada lagi prosedur operasi standard (SOP) untuk penjarakan fizikal dan pemakaian topeng muka tidak wajib.

“Sejak berusia 18 tahun, saya telah berkhidmat di kuil bersama suami S. Tamilselvam, 54. Kuil itu begitu meriah semasa Deepavali kecuali sejak beberapa tahun lalu (disebabkan kawalan pergerakan bagi mengekang penularan wabak tersebut. jangkitan Covid-19),” katanya.

Pengerusi Kuil Sri Subramaniar di Gunung Cheroh, M. Vivekandam berkata, rumah ibadat itu sering dikunjungi ratusan ribu penganut dari seluruh negara. Acara solat hajat bermula esok pada pukul 7 pagi hingga tengah hari, manakala sesi malam bermula dari pukul 6.30 petang hingga 9 malam.

Baca Lagi | Zahid Hamidi tidak pertahankan Bagan Datuk? Setiausaha eksekutif Umno menyampah khabar angin

Baca Lagi | Dr M: Tanggungjawab rakyat Malaysia mengingatkan pengundi PRU15 tentang Umno, kemungkaran Najib

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Dr M: Tanggungjawab rakyat Malaysia mengingatkan pengundi PRU15 tentang Umno, kemungkaran Najib

Read Next

Polis siasat kekecohan di majlis Muda di Muar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.