The Malaysia Post

Dr M: Tanggungjawab rakyat Malaysia mengingatkan pengundi PRU15 tentang Umno, kemungkaran Najib

Tun Dr Mahathir Mohamad menjawab hari ini terhadap tuduhan Umno bahawa pengkritiknya cuba menutup kelemahan Pembangkang.

Tun Dr Mahathir Mohamad Responded Today against Umno’s Accusation

Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini menjawab tuduhan Umno bahawa pengkritiknya cuba menutup kelemahan Pembangkang, dengan bekas perdana menteri berkata sebarang serangan timbul kerana bimbang parti itu mungkin memenangi pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Bekas Perdana Menteri

Bekas perdana menteri itu dalam satu kenyataan berkata jika kejahatan Umno tidak didedahkan secara terbuka, maka pengundi mungkin ingin mengundi secara tidak rasional lagi kerana propaganda parti itu.

“Sebab itu menjadi tanggungjawab mereka yang cintakan bangsa dan negara untuk mengingatkan pengundi tentang kemungkaran kerajaan Umno di bawah pimpinan Najib dan sekutunya,” kata pengerusi Parti Pejuang Tanah Air itu merujuk kepada Datuk yang dipenjarakan. Seri Najib Razak.

Politik Malaysia

Beliau memberi amaran bahawa politik negara menjadi tidak stabil dengan kerajaan yang lemah dan tidak cekap, menyebabkan prestasi ekonominya merosot berikutan pembayaran hutang yang semakin meningkat.

“Adalah jelas bahawa jika kerajaan Umno tidak ditamatkan, Malaysia akan mengalami situasi yang lebih teruk. Pemulihan tidak mungkin.

“Segala kesilapan dan kegagalan Umno perlu didedahkan supaya rakyat yang cintakan negara dan bangsa akan menolak Umno pada PRU15 nanti,” tambahnya.

Awal bulan ini, Dr Mahathir meramalkan bekas perdana menteri Najib yang memalukan akan dibebaskan dari penjara jika parti pemerintahnya yang dicemari rasuah memenangi pilihan raya umum akan datang.

Najib memulakan hukuman penjara 12 tahun pada Ogos selepas disabitkan kesalahan dalam kes pertama daripada beberapa kes berkaitan rompakan berbilion dolar daripada dana negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Pendakwaan jenayah terhadap presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, yang menghadapi 47 pertuduhan rasuah dalam kes yang tidak berkaitan dengan 1MDB, juga akan digugurkan, dakwa Dr Mahathir sebelum ini.

Najib dan Zahid kedua-duanya mengaku tidak bersalah, mengatakan mereka adalah mangsa dendam politik.

Mereka berdua didakwa, bersama pemimpin parti lain, selepas Umno kalah dalam pemilihan 2018 buat kali pertama dalam sejarah Malaysia apabila pengundi menghukum parti itu kerana 1MDB dan skandal rasuah lain.

Malaysia pergi mengundi pada 19 November seperti yang diumumkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya.

Baca Lagi | Selepas kekecohan mengenai tambang penerbangan yang melambung tinggi, Malaysia Airlines menawarkan diskaun 20pc untuk penerbangan tempatan

Baca Lagi | Zahid Hamidi tidak pertahankan Bagan Datuk? Setiausaha eksekutif Umno menyampah khabar angin

Read Previous

Zahid Hamidi tidak pertahankan Bagan Datuk? Setiausaha eksekutif Umno menyampah khabar angin

Read Next

Kawasan ‘Little India’ di seluruh negara dipenuhi oleh pembeli Deepavali saat akhir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.