The Malaysia Post

Selepas kekecohan mengenai tambang penerbangan yang melambung tinggi, Malaysia Airlines menawarkan diskaun 20pc untuk penerbangan tempatan

Malaysia Airlines berkata ia menawarkan tiket penerbangan diskaun mulai sekarang hingga 19 November, yang juga hari pengundian untuk pilihan raya umum ke-15.
Malaysia Airlines berkata ia menawarkan tiket penerbangan diskaun mulai sekarang hingga 19 November, yang juga hari pengundian untuk pilihan raya umum ke-15.

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines mengumumkan diskaun 20 peratus untuk semua penerbangan domestik bagi menggalakkan pengundi pulang ke tanah air untuk membuang undi pada pilihan raya umum bulan depan.

Menerusi platform media sosialnya, syarikat penerbangan itu berkata ia menjual tiket itu dari sekarang hingga 19 November, yang juga hari pengundian untuk pilihan raya umum ke-15.

Tempoh Perjalanan

Tempoh perjalanan adalah dari 11 hingga 27 November, seminggu sebelum dan selepas hari mengundi.

“Jika anda mengenal pasti sebagai Anak Malaysia, ini adalah peluang anda untuk terbang pulang mengundi untuk masa depan anda dan untuk masa depan anak-anak anda.

“Mainkan peranan anda sebagai rakyat Malaysia,” kata Malaysia Airlines dalam satu kenyataan hari ini.

Malaysia Airlines

Semakan pantas dalam talian menunjukkan tambang penerbangan Malaysia Airlines dari Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu pada hujung minggu pengundian bermula pada RM663.

Sebagai perbandingan, saingan tempatan AirAsia telah meletakkan harga tiket untuk destinasi dan tempoh perjalanan yang sama sekitar RM700.

Rakyat Malaysia turun ke media sosial untuk melepaskan kemarahan mereka dengan kenaikan mendadak dalam tambang penerbangan untuk hujung minggu 19 hingga 21 November sejurus selepas Suruhanjaya Pilihan Raya mengumumkan tarikh pengundian.

Semakan Malay Mail menunjukkan penerbangan ekonomi terus antara Singapura dan Kuala Lumpur menelan belanja sebanyak RM2,376 untuk AirAsia dan RM744 untuk Malaysia Airlines pada hujung minggu pilihan raya hanya beberapa minit selepas pengumuman itu.

Tiket antara Kuala Lumpur dan Johor Baru berharga RM495.92 bagi AirAsia dan RM647.22 bagi Malaysia Airlines manakala Kuala Lumpur ke Kuching berharga sekitar RM500 bagi Malaysia Airlines dan RM720 bagi AirAsia.

Kementerian Pengangkutan terpaksa mengeluarkan kenyataan berkata ia telah menasihatkan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia untuk menetapkan harga siling bagi tiket penerbangan bagi memastikan pengundi boleh menggunakan hak demokrasi mereka tanpa perlu menanggung kos tambahan.

Undian awal untuk pilihan raya umum ke-15 telah ditetapkan pada 15 November manakala penamaan calon — yang memulakan tempoh kempen rasmi — adalah pada 5 November.

Pengundi telah diberi amaran untuk bersiap sedia untuk pilihan raya basah dengan Jabatan Meteorologi meramalkan banyak hujan semasa peralihan kepada musim tengkujuh akhir tahun.

Baca Lagi | Binder mendahului latihan pertama untuk MotoGP Malaysia

Baca Lagi | Say hello to ‘Jaguh’, maskot kancil Pakatan untuk PRU15

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Say hello to ‘Jaguh’, maskot kancil Pakatan untuk PRU15

Read Next

Zahid Hamidi tidak pertahankan Bagan Datuk? Setiausaha eksekutif Umno menyampah khabar angin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.