The Malaysia Post

Say hello to ‘Jaguh’, maskot kancil Pakatan untuk PRU15

Plushies rusa tetikus yang dipadankan dengan pakaian atas berwarna merah dengan perkataan ‘Harapan’, bahasa Melayu untuk harapan, boleh didapati untuk dijual secara dalam talian.

Maskot Pakatan Harapan

Pakatan Harapan (PH) hari ini memperkenalkan maskotnya untuk pilihan raya umum ke-15 — seekor kancil.

Melayu

Lebih dikenali sebagai kancil dalam bahasa Melayu, gabungan itu berkata haiwan itu dipilih kerana dikenali sebagai seorang yang berani dan pintar walaupun bertubuh kecil.

“Walaupun saya underdog dalam pertempuran ini, saya percaya kita boleh mengejutkan semua orang!” maskot itu berkata di laman Facebook PH selepas memperkenalkan namanya sebagai Jaguh, yang bermaksud juara dalam bahasa Melayu.

Jaguh mengimbas kembali cerita dongeng tempatan yang memaparkan kancil sebagai Sang Kancil yang mengakali pelbagai lawannya yang biasanya haiwan yang lebih besar seperti buaya.

“Saya harap cerita itu akan memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia yang masih menaruh harapan untuk menang lagi PRU15 ini,” tambah Jaguh.

Tersedia Dalam Talian

Kemewahan rusa tetikus berukuran 17cm tinggi dan dipadankan dengan bahagian atas berwarna merah dengan perkataan “Harapan”, bahasa Melayu untuk harapan, sudah tersedia untuk dijual dalam talian, termasuk pasaran komersial popular Shopee dengan harga RM20.

Rakyat Malaysia akan mengundi pada 19 November.

Parlimen telah dibubarkan pada 10 Oktober.

Baca Lagi | PKR menyeru Ismail Sabri kerana mempersoalkan pengampunan diraja Anwar sebelum PRU15

Baca Lagi | Binder mendahului latihan pertama untuk MotoGP Malaysia

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Binder mendahului latihan pertama untuk MotoGP Malaysia

Read Next

Selepas kekecohan mengenai tambang penerbangan yang melambung tinggi, Malaysia Airlines menawarkan diskaun 20pc untuk penerbangan tempatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.