The Malaysia Post

Bagnaia menang di Malaysia untuk semua kecuali melakar kejuaraan dunia MotoGP

Pelumba Ducati Lenovo, Francesco Bagnaia meraikan kejayaan di podium selepas memenangi MotoGP Grand Prix Malaysia di Litar Antarabangsa Sepang, Sepang, Malaysia 23 Oktober 2022.

Francesco Bagnaia milik Ducati

Pelumba Ducati, Francesco Bagnaia mempamerkan persembahan yang hampir sempurna untuk memenangi Grand Prix Malaysia pada hari Ahad dan mengorak langkah besar ke arah gelaran kejuaraan dunia MotoGP sulungnya ketika saingan terdekat Fabio Quartararo mengekalkan harapannya yang lemah di tempat ketiga.

Litar Antarabangsa Sepang

Keputusan di Litar Antarabangsa Sepang memastikan Bagnaia dari Itali kekal di hadapan juara 2021 Quartararo dalam kedudukan menuju pusingan akhir kejuaraan di Sepanyol bulan depan.

Juara Moto2 2018

Bagnaia, juara Moto2 2018, membuat permulaan yang terik dari kesembilan ketika dia memegang barisan dalam untuk melonjak ke tempat kedua di belakang Jorge Martin pada pusingan pertama, manakala pemain Perancis Quartararo juga bangkit dari tangga ke-12 untuk kekal dalam pemburuan.

Martin, yang telah mencipta rekod pusingan pada hari Sabtu untuk menduduki petak pertama, terbabas pada pusingan ketujuh untuk memberikan Bagnaia pendahulu perlumbaan, sebelum Enea Bastianini bergerak di hadapan dengan baki 10 pusingan. Bagnaia memintasnya dengan baki enam pusingan lagi.

Bagnaia

Bagnaia berpegang teguh dari situ untuk mengambil mata maksimum di hadapan Bastianini dan memastikan dia boleh menamatkan kejuaraan jika dia menduduki tempat ke-14 atau lebih tinggi di Valencia dalam masa dua minggu.

“Pertama sekali, saya ingin mengatakan bahawa saya mempunyai permulaan terbaik untuk perlumbaan dalam hidup saya. Ia sempurna,” kata Bagnaia, yang ketinggalan 91 mata di belakang Quartararo pada satu ketika musim ini.

“Saya mengambil beberapa risiko,” katanya. “Mengikut Jorge agak terlalu berat untuk tayar belakang dan saya mula tertekan. Tetapi kemudian dia terhempas, malangnya, dan kami melakukan kerja yang sangat baik dari segi kejuaraan. Kami boleh sangat gembira.”

Bagnaia kini boleh menandingi pencapaian pelumba Australia Casey Stoner untuk memenangi gelaran bagi menamatkan penantian Ducati selama 15 tahun untuk juara kedua pelumba MotoGP.

Dia juga boleh menjadi orang Itali pertama memenangi gelaran itu sejak mentornya Valentino Rossi pada 2009. Ducati telah pun memenangi gelaran pembina dan pasukan.

Quartararo dari Yamaha berkata dia gembira akhirnya kembali ke podium selepas beberapa siri persembahan yang mengecewakan.

“Saya memberikan maksimum saya hari ini, saya tidak boleh melakukan yang lebih baik,” kata Quartararo. “Saya bangga dengan diri saya sendiri. Mereka (Ducati) mempunyai hari yang baik tetapi begitu juga kami.

“Ia adalah salah satu perlumbaan terbaik saya musim ini. Walaupun peluangnya sangat kecil di Valencia, sekurang-kurangnya kami telah mengambilnya di sana.”

Baca Lagi | Polis siasat kekecohan di majlis Muda di Muar

Baca Lagi | Ismail Sabri: Ramai anak muda Malaysia masih tidak mengetahui pendaftaran pemilih automatik apabila berusia 18 tahun

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Ismail Sabri: Ramai anak muda Malaysia masih tidak mengetahui pendaftaran pemilih automatik apabila berusia 18 tahun

Read Next

5 Buku yang Perlu Anda Baca (Sekurang-kurangnya Sekali)

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.