The Malaysia Post

Dalam video rap Deepavali, Syed Saddiq dan rakan India menyeru agar pengundi memilih muka baharu (VIDEO)

Presiden Muda Syed Saddiq Abdul Rahman dengan YouTuber Jiven Sekar, influencer Vikneswaran Veerasundar, dan pencipta video Vishfro.
Presiden Muda Syed Saddiq Abdul Rahman dengan YouTuber Jiven Sekar, influencer Vikneswaran Veerasundar, dan pencipta video Vishfro.

Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia

Presiden Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) Syed Saddiq Abdul Rahman menunjukkan muziknya dalam video Deepavali menangani isu yang dihadapi oleh etnik India dan menyeru rakyat Malaysia untuk mengundi.

Video Dikongsi kepada Penyandang

Video berdurasi 2:11 minit yang dikongsikan kepada akaun media sosial penyandang Ahli Parlimen Muar itu menyaksikan dia mencuba rap dengan YouTuber Jiven Sekar, pengaruh Vikneswaran Veerasundar, dan pencipta video Vishfro.

“Ahli politik lama hanya memikirkan poket mereka sendiri. 19 November bawa mereka keluar, pergi mengundi!” Syed Saddiq berkata pada akhir video itu, merujuk kepada Hari Mengundi pilihan raya umum ke-15.

Video muzik itu, berlatarkan studio rakaman kecil, menampilkan tiga pencipta kandungan India yang membawa isu yang dihadapi oleh masyarakat India kepada Syed Saddiq dan bertanya kepadanya sama ada pengundian benar-benar akan mengubah apa-apa.

Menggelar Syed Saddiq sebagai “budak dari Muar” dan menggelarnya sebagai orang istimewa, Jiven berkata dalam bahasa Tamil: “Anda meminta undi, tetapi adakah ia akan mengubah undang-undang?”

Sementara itu, Syed Saddiq dalam jawapannya menggesa institusi reformasi dan politik berasaskan kaum diakhiri, sebaliknya memperjuangkan politik berasaskan keperluan bagi memastikan tiada siapa yang ketinggalan.

Dalam bahasa Tamil, beliau berkata: “Pendidikan adalah penting untuk semua orang. Mari kita bekerjasama untuk mencapainya.”

Orang India Malaysia

Isu-isu yang dibangkitkan termasuk kaum India Malaysia tidak dipandang sebagai rakyat tempatan dan digelar sebagai warga asing dan sistem kuota menyebabkan kaum India rugi apabila melibatkan peluang pekerjaan dan pendidikan.

“Apa lagi yang orang India mahu? Keadilan dan kesaksamaan.

“Apa lagi yang orang India mahu? Pekerjaan untuk komuniti saya,” kata Vikneswaran dalam rapnya.

Syed Saddiq menyifatkan punca masalah yang dibawa kepada ahli politik lama, yang katanya rakyat Malaysia boleh berjuang bersama untuk menjadikan negara lebih kuat.

Baca Lagi | Dr Noor Hisham: Kes baharu Covid-19 meningkat 21.5 peratus dalam seminggu dari 16 hingga 22 Okt

Baca Lagi | MotoGP Malaysia: SIC berpuas hati dengan kehadiran 163,000 penonton selepas selang dua tahun

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

MotoGP Malaysia: SIC berpuas hati dengan kehadiran 163,000 penonton selepas selang dua tahun

Read Next

Kajian Greenpeace: Kitar semula plastik kekal sebagai ‘mitos’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.