The Malaysia Post

Visit the Taman Gembira morning market for ‘apom’, ‘ban chean kuih’, ‘ma kiok’ and ‘popiah’

Cari Wong yang mengusahakan gerai ‘apom’ ini setiap Ahad di sini.

Taman Gembira

Apabila hujan pada waktu pagi, jadual akan tercampak keluar dari tingkap dan sudah tiba masanya untuk makan! Begitulah akhirnya saya ke pasar pagi Taman Gembira di sepanjang Jalan Selesa, di mana saya dengan rakus menemui semula kegemaran lama dan makanan baru.

Popiah

Walaupun saya tidak tinggal di mana-mana berhampiran tempat ini, saya mempunyai kenangan indah tentang persembahan makanan di sana kerana kami pernah membelinya di rumah untuk dinikmati.

Anda mendapat gabungan gerai yang muncul pada pelbagai hari jadi penting untuk mengingati hari mana ia tersedia. Kebanyakan peniaga ini telah berniaga selama 20 hingga 30 tahun sudah. Apa yang mengejutkan saya ialah mereka masih kuat. Hanya gerai popiah yang kini dikendalikan oleh generasi kedua.

Apom

Memandangkan ia adalah hari Ahad, terdapat gerai apom yang dikendalikan oleh Encik Wong yang mesra. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, jenis krep ringkas ini semakin berkurangan di pasaran. Versi ini dilaksanakan dengan sangat baik kerana ia adalah wafer nipis menjadikannya ringan dan rangup.

Jika anda memerhatikan Wong membuat ini, apa yang menakjubkan ialah bagaimana dia tidak menggunakan spatula. Apabila apom sudah siap, dia hanya akan mengupasnya dari kuali berperisa dengan tangan kosong. Krep diletakkan di atas rak dawai dan dilipat dengan cepat untuk membentuknya.

Kuali yang telah dibumbui dengan baik disiram dengan adunan yang telah dimasak di atas dapur buatan sendiri (kiri). Tiada spatula digunakan kerana Wong menggunakan tangan kosong untuk mengupas krep nipis dengan cepat (kanan).

‘apom’ dilipat di tengah sebaik sahaja diletakkan di atas rak dawai . Dia menekannya untuk memastikan lipatan untuk krep memegang (kanan).

Saya suka memakannya apabila ia panas dari kuali kerana anda mendapat tekstur yang rangup. Biarkan seketika dan ia menjadi lembut tetapi masih enak. Jika anda mahu, anda boleh menggorengnya semula dalam penggoreng udara di rumah. Wong menjual lima keping apom itu pada harga RM4.

Jika anda lebih suka pancake yang lebih besar, terdapat gerai kuih larangan chean yang dikendalikan oleh Chin. Dia telah melakukan ini selama 20 tahun. Rupa-rupanya gerai ini mempunyai hubungan kekeluargaan dengan gerai serupa di pasar basah Taman Megah.

Carilah gerai ‘ban chean kuih’ Chin yang dibuka pada hari Ahad.

Jika anda mahukan pancake yang lebih banyak, terdapat ‘kuih larangan chean’ dengan kacang tanah panggang.

Anda boleh menyesuaikan topping anda untuk pancake. Sebagai contoh, mungkin tiada gula tambahan jika anda mengelakkannya. Atau sebiji jagung berkrim untuk penkek yang lebih memanjakan. Lebih baik memakannya dengan cepat kerana saya mendapati ia menjadi basah selepas memandu pulang. Sekeping RM1.80 dan anda boleh memilih untuk mengambil separuh daripada pancake atau keseluruhannya juga.

Setelah pancake masak, mereka akan potong-potong untuk anda ambil (kiri). ‘Kuih ban chean’ dimuatkan dengan kacang tanah dan anda boleh menyesuaikannya mengikut apa yang anda suka (kanan).

Apa yang saya suka ialah versi ultra rangup mereka. Dikemas dalam kotak plastik, anda akan mendapat lapisan rangup nipis yang disapu dengan kacang tanah. ketagihan! Ia lebih mahal sedikit daripada versi biasa pada RM5.50 sekotak tetapi ia dibuat dengan sangat baik, anda tidak keberatan untuk membayarnya.

Cari versi rangup ini kerana ia sangat baik (kiri). Pankek ultra rangup penuh dengan kacang tanah panggang yang dikisar yang menjadikannya sedap ketagihan (kanan).

Saya sebenarnya melawat pasar untuk crullers Cina kegemaran saya. Bertahun-tahun yang lalu, kami menjumpai gerai ini yang menyajikan salah satu ma kiok terbaik atau goreng berbentuk ladam. Ia adalah hidangan pagi untuk keluarga.

Gerai itu dikendalikan oleh Leong yang akan membuat crullers kelompok demi kelompok sebaik sahaja ia habis. Ma kiok masih bagus, walaupun jika dia tergesa-gesa, anda mungkin akan mengalami masalah yang lebih sukar. Apa yang menggembirakan adalah bagaimana adunan mempunyai rasa yang sedikit manis dengan kerak rangup yang sedap apabila digandingkan dengan bijan yang telah dibakar.

Gerai kerupuk Cina di Leong adalah tempat anda mendapatkan makanan goreng.

Dia membuat ‘ma kiok’ atau pastri goreng berbentuk ladam (kiri). ‘ma kiok’ rasanya sedikit manis dengan kerak rangup yang disemat dengan bijan panggang (kanan).

Dia juga menjual youtiao biasa yang popular. Terdapat juga versi kacang merah dan pulut. Setiap helai berharga RM1.80.

Satu lagi kegemaran lama ialah popiah rangup Sakura. Gerai ini hanya di sini pada hari Khamis. Pada hari lain, ia berada di pelbagai pasar (pagi dan malam) dari Puchong Taman Kinrara, Kepong dan Seri Kembangan.

Hari Khamis, cari gerai ‘popiah’ rangup Sakura di pasar pagi.

Ini semua tentang memasang bahan-bahan di atas kulit ‘popiah’.

Sebelum ‘popiah’ digulung, ia dinobatkan dengan kacang keladi rebus (kiri). ‘popiah’ kering sedikit daripada yang biasa tetapi ia mempunyai kepingan rangup, timun, lobak merah dan kacang keladi (kanan).

Pek pulang ‘popiah’ pedas mereka dengan sos cili lembut dan nikmati di ‘kopitiam’ berhampiran dengan secawan kopi tempatan panas.

Ah Loke menjalankan perniagaan itu bersama adik-beradiknya selepas ibunya bersara. Resepi popiah ini sedikit berbeza dengan nisbah bahannya. Di sini gigitan gulung lebih kering kerana isi kacang ubi rebus lebih sedikit kerana terdapat lebih banyak kepingan doh yang rangup, timun yang dicincang dan sedikit lobak merah. Oleh itu, jika anda lebih suka makanan yang lebih berair, minta versi pedas kerana ia mempunyai lebih banyak sos dengan tambahan cili. Ia hanya sedikit pedas di lidah.

Setiap popiah ialah RM3.50.

gerai apom

Boleh didapati pada hari Ahad di pasar pagi Taman Gembira (7 pagi sehingga habis dijual)

Tempat lain: Pasar malam Khamis OUG dan pasar malam Taman Gembira Sabtu

Ban chean gerai kuih

Boleh didapati pada hari Ahad di pasar pagi Taman Gembira (7 pagi sehingga habis dijual)

Tempat lain: Pasar pagi Isnin Taman Maluri

gerai cruller Cina

Boleh didapati pada hari Selasa, Rabu, Jumaat hingga Ahad di pasar pagi Taman Gembira (6 pagi hingga 10 pagi)

Tel:+6016–3839327

Gerai popiah rangup sakura
Boleh didapati pada hari Khamis di pasar pagi Taman Gembira (7 pagi hingga 9.30 pagi)

Tempat lain: Pasar Malam Isnin Serdang, Pasar Pagi Selasa Sri Petaling, Pasar Malam Selasa Kepong Baru, Pasar Pagi Rabu OUG, Pasar Malam Rabu Taman Daya, Pasar Pagi Jumaat Cheras Taman Midah, Pasar Pagi Taman Kinrara Sabtu, Pasar Malam Sabtu Salak Selatan.

Baca Lagi | Dalam video rap Deepavali, Syed Saddiq dan rakan India menyeru agar pengundi memilih muka baharu (VIDEO)

Baca Lagi | Kajian Greenpeace: Kitar semula plastik kekal sebagai ‘mitos’

Read Previous

Kajian Greenpeace: Kitar semula plastik kekal sebagai ‘mitos’

Read Next

The Chow Kit — An Ormond Hotel: Tempat untuk pengembara kontemporari, masakan Melayu yang halus atau perhimpunan istimewa akhir tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.