The Malaysia Post

MP Wong Chen: Senaraikan Petronas untuk Bantu Kurangkan Hutang Negara

Ahli Parlimen Subang Wong Chen Bercakap Semasa Temubual

Kerajaan disaran mengkaji kemungkinan menyenaraikan Petroliam Nasional Bhd (Petronas) melalui tawaran awam permulaan (IPO) sebagai salah satu cara kerajaan mengumpul wang bagi membantu mengurangkan hutang negara, kata Ahli Parlimen Subang (PH) Wong Chen .

“Penyenaraian Petronas akan menyediakan suntikan tunai besar-besaran untuk mengurangkan hutang negara, untuk menyediakan lebih ketelusan kewangan dan tadbir urus yang lebih baik kepada syarikat minyak dan gas negara itu, sekali gus meningkatkan hasil fiskal keseluruhan kerajaan.

“Saya percaya jika Petronas diuruskan sebagai sebuah syarikat yang mempunyai standard tadbir urus antarabangsa yang tinggi, purata keuntungan syarikat akan melebihi RM60 bilion setahun dan boleh mencecah RM100 bilion setahun,” katanya ketika membahaskan usul ucapan terima kasih titah ucapan diraja di Parlimen. hari ini.

Baca Lagi | Adakah blog masih relevan selepas AI

Baca Lagi | Kajian Mendapati Perlombongan Laut Dalam boleh Mengganggu Komunikasi Paus

KDNK dalam tempoh 10-15 Tahun

Beliau berkata langkah ini boleh membantu mengurangkan hutang negara kepada kira-kira 30 peratus daripada KDNK dalam tempoh 10-15 tahun.

“Berdasarkan anggaran yang dibuat, penyenaraian Petronas dengan 20 peratus saham dijual kepada orang ramai, kita boleh mengumpul hasil RM300 bilion dan meningkatkan pendapatannya kepada RM60 bilion setahun.

“Jika kita membayar semua ini (hutang), hutang negara boleh diturunkan ke tahap terkawal iaitu 30 peratus daripada KDNK. Justeru saya menyeru kerajaan membuat kajian terperinci segera sebelum faktor seperti perubahan iklim menjejaskan penilaian aset Petronas,” tambahnya.

Beliau turut mencadangkan agar kerajaan mengikuti langkah bijak Arab Saudi dalam penyenaraian Syarikat Minyak Arab Saudi (Saudi Aramco) pada 2019.

Read Previous

Kajian Mendapati Perlombongan Laut Dalam boleh Mengganggu Komunikasi Paus

Read Next

Artis Asing mesti Mematuhi Norma Tempatan untuk Beraksi di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.