The Malaysia Post

Kedudukan kewangan Kerajaan akan bertambah baik pada tahun 2023

Kedudukan kewangan kerajaan dijangka bertambah baik pada tahun 2023 dengan pengukuhan ekonomi setelah dilanda wabak Covid-19 selama dua tahun berturut-turut, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini.

Dia mengatakan wabak itu juga mempengaruhi ekonomi global, yang menyusut 3,2 persen pada 2020 dibandingkan dengan pertumbuhan 2,8 persen pada 2019.

“Malaysia juga tidak terhindar dari kesan wabak itu. Mengimbas kembali pencapaian dalam tempoh Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) dari 2016 hingga 2020, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) meningkat rata-rata 2.7 peratus setahun, yang berada di bawah sasaran asal, ”katanya dalam ucapannya ketika membentangkan Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12) 2021-2025 di Parlimen hari ini.

Mengenai kesan terhadap kedudukan kewangan pemerintah, katanya pada tahun 2020, defisit fiskal melebar menjadi 6.2 persen dari KDNK sementara hutang berkanun pemerintah mencapai 57.9 persen dari KDNK.

Pakej lapan bantuan dan rangsangan ekonomi yang dilaksanakan mulai 27 Mac berjaya menstabilkan ekonomi negara, katanya, sambil menambah bahawa KDNK pulih sebanyak 16.1 peratus pada suku kedua 2021 setelah empat suku kontraksi berturut-turut.

Pakej bernilai lebih dari RM530 bilion.

“Insya Allah, kami menjangkakan kedudukan kewangan pemerintah akan bertambah baik pada tahun 2023 ketika ekonomi menjadi lebih kuat,” katanya, memetik ayat kelima dari surah Al-Insyirah Al-Quran, “Sesungguhnya, setelah kesusahan, akan ada kelegaan.”

Dia mengatakan bahawa dalam RMK-11, pemerintah telah membelanjakan RM248.5 bilion untuk pembangunan, di antaranya 58 persen adalah perbelanjaan untuk sektor ekonomi, 28 persen perbelanjaan sosial, 11 persen perbelanjaan keselamatan dan pertahanan, dan lima persen pentadbiran umum perbelanjaan.

Bagi sektor ekonomi, perbelanjaan terbesar adalah untuk penyediaan infrastruktur dan kemudahan asas. Daripada jumlah ini, 46 peratus diagihkan di antara enam negeri yang memerlukan tumpuan yang lebih kuat, iaitu, Kedah, Kelantan, Perlis, Sabah, Sarawak dan Terengganu.

“Saya faham bahawa Keluarga Malaysia menaruh harapan tinggi kepada pemerintah untuk menangani krisis kesihatan dan ekonomi. Kerajaan telah menerima banyak cadangan daripada orang ramai, Anggota Parlimen dan kerajaan negeri, ”katanya.

Baca Lagi | Ketua CCID Bukit Aman mengesahkan siasatan laporan Najib terhadap LHDN

Meskipun demikian, disebabkan oleh keperluan yang besar untuk melindungi kehidupan dan penghidupan pada tahun 2020 dan 2021, dia mengatakan ada ruang yang sangat terbatas untuk melaksanakan proyek pembangunan.

“Situasi itu diperkirakan akan berlanjutan hingga tahun depan. Oleh itu, peruntukan pembangunan kerajaan akan menumpukan pada penerusan projek, ”tambah perdana menteri.

Read Previous

Junta Myanmar menyalahkan pemadaman internet terhadap pejuang anti-kudeta

Read Next

UAE memimpin dunia Muslim dalam usaha kemanusiaan dan evakuasi di Afghanistan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.