The Malaysia Post

Ketua CCID Bukit Aman mengesahkan siasatan laporan Najib terhadap LHDN

Jabatan Siasatan Jenayah Komersial polis persekutuan hari ini mengesahkan bahawa pihaknya telah memulakan siasatan setelah bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak membuat laporan polis terhadap Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Pada 9 September, Najib menuduh pegawai LHDN berkolusi dengan ahli politik yang tidak disebutkan namanya dalam tuntutannya untuk menuntut tunggakan cukai sebanyak RM1.7 bilion dan muflis kepadanya.

Dalam satu kenyataan petang ini, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Datuk Mohd Kamarudin Md Din berkata, semua pihak yang terlibat akan dipanggil untuk menyata kenyataan mereka tidak lama lagi.

“Siasatan sedang dilakukan di bawah Seksyen 468 Kanun Keseksaan. Kami akan memanggil pihak yang terlibat untuk merakam kenyataan mereka, ”katanya.

Seksyen 468 Kanun Keseksaan berkaitan dengan pemalsuan dan hukuman penjara maksimum tujuh tahun dan denda.

Najib dalam catatan Facebook pada 9 September mendakwa bahawa beberapa pegawai agensi tersebut telah mengaku secara langsung kepadanya bahawa mereka telah tiga kali mencuba untuk melancarkan kes itu sejak 2018 tetapi tidak dapat melakukannya kerana kekurangan bukti.

Dia berkata walaupun selepas itu, pegawai kanan LHDN didakwa diarahkan oleh ahli politik agar dia dinilai dengan hukuman cukai.

Najib mendakwa gangguan ini terbukti dari fakta kesnya, seperti keputusan untuk menilai cukai sebanyak RM2.6 bilion yang dikembalikannya setelah masuk ke dalam akaunnya, dan langkah untuk memperlakukan pemindahan antara akaun sebagai pendapatan.

Mantan perdana menteri itu selanjutnya menuduh bahawa bukti paling kuat adalah langkah pantas untuk membuatnya dinyatakan muflis, yang akan membatalkannya sebagai anggota parlimen terpilih.

Baca Lagi | Khairy mengatakan varian Delta telah mempengaruhi kekebalan kawanan Covid-19

Pada 22 Julai 2020, hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Ahmad Bache memberikan penghakiman ringkas untuk Najib membayar RM1.69 bilion seperti yang dituntut oleh LHDN untuk tahun 2011 hingga 2017 untuk penilaian cukai pendapatan tambahan dan denda kerana tidak membayar penilaian tambahan.

Pada 4 Februari, pemerintah melalui LHDN mengemukakan notis kebankrapan terhadap Najib sebagai penghutang, kerana gagal membayar cukai pendapatan berjumlah RM1.69 bilion sebagaimana yang diperintah oleh Mahkamah Tinggi.

Najib telah mengemukakan cabaran terhadap kedua-dua perkara tersebut.

Read Previous

Penasihat Australia untuk Suu Kyi Myanmar muncul di mahkamah junta

Read Next

Junta Myanmar menyalahkan pemadaman internet terhadap pejuang anti-kudeta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.