The Malaysia Post

Khairy mengatakan varian Delta telah mempengaruhi kekebalan kawanan Covid-19

Khairy Jamaluddin

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin mengatakan dia telah berhenti menggunakan istilah “kawanan kekebalan” dalam hal vaksinasi Covid-19 sasaran Malaysia.

Dia menjelaskan bahawa penyebaran varian Delta yang cepat menjadikan istilah itu tidak lagi berlaku, tetapi menambahkan bahwa pemerintah masih fokus untuk memperluas cakupan vaksinasi untuk perlindungan masyarakat.

“Sehubungan dengan pertanyaan yang diajukan oleh Pontian, sebagai menteri kesehatan, saya tidak lagi menggunakan kekebalan kawanan. Pada masa kami memulakan program vaksinasi, kami menggunakan formula konvensional untuk kami mengira kekebalan kawanan yang didapati antara 70 hingga 80 peratus kadar vaksinasi, dan barulah kami dapat mencapai kekebalan kawanan.

“Namun, pada waktu itu, sebelum penyebaran varian Delta. Delta pada dasarnya telah membuat pengiraan kekebalan kawanan dan sukar untuk mengatakan kapan kita dapat mencapai kekebalan kawanan, ”katanya dalam penggulungan menteri di Dewan Rakyat.

Khairy memberi respons kepada Ahli Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan, yang bertanya mengapa jumlah kematian Covid-19 Malaysia masih tinggi walaupun setelah sasaran imunisasi 80 peratus dicapai.

Pemerintah sebelumnya telah menyatakan 80 persen sebagai sasaran kekebalan kawanan.

“Itulah sebabnya janganlah kita melihat persoalan kekebalan kawanan. Kita harus memastikan bahawa liputan seluas mungkin. Liputan vaksinasi seluas mungkin dan itulah sebabnya NIP remaja sangat penting, ”tambah Khairy, merujuk kepada Program Imunisasi Covid-19 Nasional untuk kanak-kanak berumur 12 hingga 17 tahun.

Dia mengatakan bahawa tidak cukup hanya memberi vaksin antara 70 dan 80 persen orang dewasa, ketika anak-anak tidak.

Baca Lagi | Sultan Selangor kecewa dengan individu yang menolak vaksinasi

“Saya berpendapat bahawa para pakar di seluruh dunia telah berhenti menggunakan kekebalan kawanan dalam konteks Covid-19,” kata Khairy.

Ahli Parlimen Kuala Selangor, Datuk Seri Dzulkefly Ahmad kemudian memotong dan bertanya sama ada kementerian akan mengkaji semula dasar perjalanan antara negara sejak Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam mengatakan bahawa sekatan itu akan dicabut sebaik sahaja 90 peratus orang dewasa di Malaysia diberi vaksin.

Read Previous

Editor Sarawak Report dituduh melakukan fitnah terhadap Sultanah Terengganu

Read Next

Teman lelaki Gabby Petito dituduh menggunakan kad banknya; waran tangkap dikeluarkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here