The Malaysia Post

Editor Sarawak Report dituduh melakukan fitnah terhadap Sultanah Terengganu

Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown didakwa tidak hadir di ibu negeri Terengganu, Kuala Terengganu hari ini dengan tuduhan memfitnah Sultanah Terengganu secara jenayah melalui kandungan buku mengenai skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Rewcastle-Brown tidak hadir di mahkamah, dan bahawa dia juga tidak diwakili mahkamah hari ini.

Di bawah pertuduhan di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan, Rewcastle-Brown dituduh telah memfitnah Sultanah Terengganu, melalui baris di halaman tiga buku Rewcastle-Brown The Sarawak Report: The Inside Story of the 1MDB Exposé yang menyebut ” isteri Sultan ”.

Menurut Seksyen 500, hukuman atas fitnah jenayah adalah hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda, atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dijalankan oleh pengarah pendakwaan negeri Terengganu, Engku Ahmad Rashdi Engku Abdillah, timbalan pendakwa raya Noor Haslinda Che Seman dan Nadia Zulkefli.

Kes jenayah ini di hadapan Majistret Nordiana Abd Aziz dijadualkan disebut semula pada 23 November.

Secara terpisah, Sultanah Terengganu sebelumnya pada 21 November 2018 telah mengajukan gugatan fitnah di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur terhadap Rewcastle-Brown, penerbit buku terakhir Gerakbudaya Enterprise dan pencetak, Vinlin Press Sdn Bhd atas buku yang sama.

Menggugat kandungan dalam perenggan halaman tiga buku itu, Sultanah Terengganu dengan tuntutan saman sivil itu menuntut RM100 juta sebagai ganti rugi dari masing-masing tiga defendan, dan juga meminta perintah mahkamah agar buku itu ditarik balik dan kerana percetakan berhenti.

Tuntutan fitnah itu dijangka didengar pada 16, 17, 20 dan 21 Disember di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur, di mana empat saksi termasuk Sultanah Terengganu sendiri dijangka memberi keterangan terhadap Rewcastle-Brown dan dua yang lain.

Read Previous

Sultan Selangor kecewa dengan individu yang menolak vaksinasi

Read Next

Khairy mengatakan varian Delta telah mempengaruhi kekebalan kawanan Covid-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.