The Malaysia Post

Sultan Selangor kecewa dengan individu yang menolak vaksinasi

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, akan meneliti nama guru kelas Al-Quran dan Fardu Ain (Kafa), ahli jawatankuasa masjid dan ahli perkahwinan yang tidak mahu diberi vaksin untuk menentukan tindakan yang akan diambil terhadap mereka .

Dalam satu kenyataan yang dimuat naik di laman Facebook Pejabat Diraja Selangor hari ini, Sultan Sharafuddin telah menyampaikan kekecewaan dan kesedihannya bahawa hanya 203 daripada 873 guru agama, masjid dan pegawai perkahwinan di negeri ini telah menghadiri program vaksinasi barisan hadapan yang dianjurkan oleh Islam Selangor Jabatan Agama (Jais) di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz hari ini.

“Yang lebih mengecewakan Penguasa adalah bahwa dari 203 saat ini, 96 orang menolak untuk diberi vaksin. Apa yang berlaku sangat mengecewakan kerana kedegilan individu akan menimbulkan masalah kepada orang lain, terutama pelajar sekolah agama, ”katanya.

Sultan Sharafuddin menegaskan bahawa pelbagai inisiatif dan kaedah telah dilakukan dengan kerjasama Jais dan Jabatan Kesihatan Selangor, termasuk memperluas dan memfasilitasi pengedaran vaksin Covid-19 ke masjid dan pejabat agama untuk memastikan keselamatan semua umat Islam di negeri ini.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan Awam, Perpaduan, Pembangunan Wanita dan Keluarga negeri, Dr Siti Mariah Mahmud, berkata penolakan beberapa orang Islam untuk diberi vaksin akan menyukarkan pihak berkuasa untuk membenarkan pembukaan semula masjid di negeri ini sepenuhnya.

“Keengganan umat Islam untuk mengambil vaksin telah mengakibatkan kegagalan untuk mendapatkan persetujuan penuh untuk membuka kembali masjid kerana masih ada pegawai masjid yang tidak ingin diberi vaksin. Ini sangat menyedihkan, ”katanya pada sidang media hari ini.

Pengarah Jais, Datuk Mohd Shahzihan Ahmad hari ini dilaporkan mengatakan bahawa daripada 146 individu yang hadir pada pukul 11 pagi, hanya 20 peratus daripadanya bersetuju untuk menerima dos pertama vaksin.

Dia mengatakan bahawa jumlah sebenar yang diperintahkan untuk hadir dalam program itu, yang diadakan dengan kerjasama Jabatan Kesihatan Selangor, adalah 872 orang dari kalangan guru Kafa, pegawai masjid dan ahli jawatankuasa, dan pendaftar pembantu perkahwinan.

Baca Lagi | Kira-kira RM48,000 dibelanjakan setiap bulan untuk gaji kakitangan utusan khas

Berikutan itu, Mohd Shahzihan berkata, Jais dijangka akan menunjukkan senarai individu yang enggan menerima vaksin Covid-19 di bawah program vaksinasi khasnya kepada Sultan Sharafuddin pada hari Jumaat untuk tindakan selanjutnya.

Read Previous

Piala AFF: Malaysia dalam Kumpulan B dengan Vietnam, Indonesia

Read Next

Editor Sarawak Report dituduh melakukan fitnah terhadap Sultanah Terengganu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.