The Malaysia Post

Kira-kira RM48,000 dibelanjakan setiap bulan untuk gaji kakitangan utusan khas

Rata-rata RM48,000 perbelanjaan upah dibelanjakan untuk kakitangan yang ditugaskan ke pejabat setiap utusan khas kerajaan, demikian dinyatakan oleh jawapan bertulis parlimen.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memberikan pendedahan terbaru dalam jawapan parlimen semalam kepada Ahli Parlimen Johor Baru, Akmal Nasrullah Mohd Nasir, yang meminta kos keseluruhan termasuk saraan, elaun, penghunian pejabat dan kakitangan untuk utusan khas peringkat menteri antara tahun 2020 hingga 2021.

Dalam perincian perbelanjaan gaji yang disediakan, setiap utusan khas diberikan seramai lima orang staf – seorang setiausaha swasta kanan, pegawai khas, setiausaha swasta, setiausaha pejabat dan seorang pemandu – di bawah peruntukan pekerjaan dalam Perjanjian Perkhidmatan sebagaimana yang telah ditetapkan.

Oleh itu, gaji yang dibayar disenaraikan di bawah Jadual Gaji Minimum-Maksimum Jabatan Perkhidmatan Awam yang sedang dikuatkuasakan.

Bagi setiausaha kanan Gred 54, anggaran gaji bulanan maksimum adalah RM13,251 dengan elaun tetap RM2,000.

Bagi pegawai khas Gred 52, anggaran gaji bulanan adalah RM12,444 dengan elaun tetap RM1,600.

Bagi setiausaha swasta Gred 41/44, anggaran gaji bulanan adalah RM10,406 dengan elaun tetap RM1,100.

Terakhir, seorang setiausaha pejabat dengan anggaran gaji bulanan RM3,256 dengan elaun tetap RM810; dan pemandu dengan anggaran gaji bulanan RM2,939 dengan elaun tetap RM745.

“Semua pejabat utusan khas, iaitu utusan khas untuk Timur Tengah, Republik Rakyat China dan Asia Timur, telah ditempatkan di ruang pejabat yang ada di bangunan Perdana Putra di Putrajaya tanpa sebarang biaya,” tambah Ismail Sabri.

Berdasarkan angka yang dinyatakan di atas, jumlah perbelanjaan gaji bulanan yang tepat adalah RM48,551 setiap utusan khas (RM145,653 untuk ketiga-tiganya) atau kira-kira RM1.74 juta setiap tahun.

Dalam mesyuarat Kabinet pertamanya pada 1 September, Ismail Sabri mengatakan Kabinet telah bersetuju untuk meneruskan pelantikan Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai Utusan Khas ke Timur Tengah, Datuk Seri Tiong King Sing sebagai Utusan Khas ke China dan Datuk Seri Richard Riot Jaem sebagai Utusan Khas ke Asia Timur (Jepun, Korea Selatan dan Taiwan).

Baca Lagi | Perak memulakan vaksinasi Covid-19 untuk remaja

Utusan khas itu mendapat pangkat yang sama dengan menteri persekutuan. Hadi dan Tiong masing-masing adalah presiden PAS dan PDP, sementara Riot adalah timbalan presiden SUPP.

Pelantikan semula mereka mengikuti pembentukan kerajaan baru dan mengangkat sumpah Ismail Sabri sebagai perdana menteri ke-9 Malaysia setelah mereka dianggap mengundurkan diri ketika pendahulu Ismail Sabri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengundurkan diri pada bulan Ogos.

Read Previous

FBI mencari tunangan Gabby Petito setelah mayatnya ditemui

Read Next

Hannah Yeoh menolak alasan ‘ancaman keselamatan’ Putrajaya untuk merombak MM2H

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.