The Malaysia Post

Perak memulakan vaksinasi Covid-19 untuk remaja

Kira-kira 1.400 pelajar di Perak menerima dos pertama vaksin Covid-19 mereka di Dewan Bandaraya Kinta di sini hari ini ketika negeri ini memulakan program imunisasi untuk remaja.

Kumpulan pertama adalah pelajar Tingkatan Tiga, Empat dan Lima dari pelbagai sekolah di seluruh Perak.

“Saya gembira diberi vaksin. Sekarang apabila sekolah dibuka semula, saya dapat bergaul dengan rakan-rakan saya dengan selamat dan tidak terlalu risau dengan Covid-19, ”kata Nurul Iman Zulkifly, bekas pelajar kelima dari Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Yussuf, kepada Malay Mail.

Nurul, yang ditemani oleh ibunya, mengatakan bahawa dia adalah yang terakhir dalam keluarganya yang menerima vaksin Covid-19 dan merasa lega kerana ia akhirnya dilakukan.

Nicholas Chai Kah Hang, 17, dari Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKT) Tronoh, adalah pelajar lain dalam kumpulan pertama yang tidak sabar untuk menyelesaikan vaksinasi; dos keduanya dijadualkan pada bulan depan.

“Mudah-mudahan, pada akhir bulan depan status vaksinasi saya akan selesai. Saya tidak sabar untuk melakukan aktiviti sukan dan makan di restoran kegemaran saya, “katanya.

Chai juga mengatakan bahawa dia kini dapat belajar untuk peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan tenang dan tidak sabar untuk kembali ke bilik darjah dan perpustakaan sekolahnya.

Tushalini Govindasamy dari Methodist Girls School di Ipoh dan saudara kembarnya Rickneshwaran Govindasamy juga menerima gambar pertama mereka hari ini.

“Saya tidak takut dengan vaksinasi kerana saudara saya juga ikut serta untuk vaksinasi. Kami berdua mendapat vaksinasi kami hari ini, ”kata gadis berusia 16 tahun dari Ipoh.

Bagi Rickneshwaran, kelebihan terbesar untuk mendapat vaksin adalah bermain bola sepak dengan rakan-rakannya lagi.

Baca Lagi | Guan Eng: Lebih banyak hospital lapangan diperlukan di Pulau Pinang

“Pelajar tidak perlu risau dengan vaksinasi. Proses vaksinasi berjalan lancar dan saya berasa sihat setelah vaksinasi. Vaksinasi selamat, ”katanya.

Vaksinasi Covid-19 untuk remaja dilancarkan secara rasmi di seluruh negara semalam. Program ini diharapkan dapat memvaksinasi sekitar 3.2 juta remaja berusia 12 hingga 17 tahun secara keseluruhan.

Negeri-negeri lain di Malaysia akan turut serta untuk mengvaksinasikan remaja juga.

Read Previous

Jangan anggap membentuk pakatan politik pasca pilihan raya sebagai ‘parti-melompat’, kata Mahathir

Read Next

Speaker mengatakan berubah fikiran untuk melantik Ahli Parlimen DAP sebagai timbalan sementara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.