The Malaysia Post

Guan Eng: Lebih banyak hospital lapangan diperlukan di Pulau Pinang

Terdapat keperluan untuk lebih banyak hospital lapangan ditubuhkan di Pulau Pinang untuk menampung peningkatan jumlah kes Covid-19 di negeri ini, kata Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng hari ini.

Anggota Parlimen Bagan mengatakan bahawa penggunaan tempat tidur Unit Rawatan Rapi (ICU) di Pulau Pinang ketika ini berada pada 96.6 peratus, menjadikan negeri ini sebagai yang kedua tertinggi untuk penggunaan katil ICU di negara ini.

Lim mencadangkan agar Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin meneliti untuk mendirikan lebih banyak hospital di lapangan dengan lebih banyak tempat tidur ICU di kawasan panas Covid-19 seperti Seberang Jaya, Nibong Tebal dan Balik Pulau.

“Orang-orang Pulau Pinang masih bersyukur atas penyiapan sebuah hospital lapangan dengan cepat yang terdiri daripada 96 tempat tidur biasa dan empat tempat tidur ICU di Tempat Letak Kereta Hospital Umum Pulau Pinang oleh Angkatan Bersenjata.

“Namun, dengan penggunaan tempat tidur ICU hampir mencapai kapasitas penuh, Khairy harus mempertimbangkan untuk membangun lebih banyak rumah sakit di Pulau Pinang,” katanya dalam satu kenyataan.

Pada 11 September, Khairy mengatakan bahawa sebuah hospital lapangan akan dibina di tempat letak kereta hospital awam untuk menampung lebih banyak pesakit Covid-19 di Pulau Pinang.

Angkatan Bersenjata Malaysia memulakan pembinaan hospital lapangan pada 16 September dengan sekitar 23 khemah didirikan di kawasan seluas 2.300 meter persegi dan dijangka akan beroperasi tidak lama lagi.

Sementara itu, Lim juga mencadangkan agar Khairy memanfaatkan dana tambahan RM5 bilion yang diperuntukkan kepada Kementeriannya sebagai sebahagian daripada suntikan dana RM45 bilion untuk memerangi Covid-19 dan kemelesetan ekonomi dalam Memorandum Persefahaman yang ditandatangani antara kerajaan Persekutuan dan Pakatan Harapan pada September 13.

Beliau mengatakan bahawa RM5 bilion itu dapat membantu bukan sahaja melakukan pemeriksaan ujian massa di seluruh negara tetapi juga meningkatkan tenaga kerja dengan mengambil doktor kontrak secara tetap dan meningkatkan perkhidmatan sokongan kesihatan seperti tempat tidur ICU.

Read Previous

Ketua militan Indonesia terbunuh dalam tembakan

Read Next

Jangan anggap membentuk pakatan politik pasca pilihan raya sebagai ‘parti-melompat’, kata Mahathir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.