The Malaysia Post

Ketua militan Indonesia terbunuh dalam tembakan

Pasukan keselamatan Indonesia telah membunuh pemimpin kumpulan militan Mujahidin Indonesia Timur (MIT), yang mempunyai hubungan dengan Negara Islam, kata polis pada hari Ahad.

Operasi bersama oleh anggota tentera dan polis membunuh Ali Kalora dalam tembak-menembak di sebuah kampung di pulau Sulawesi pada Sabtu petang, menurut satu kenyataan polis.

Seorang militan lain, yang dikenali sebagai Jaka Ramadhan, juga dikenali sebagai Ikrima, juga ditembak mati, kata polis, sambil menambah bahawa perburuan sedang dilakukan untuk empat anggota MIT yang lain.

Bahan letupan, senapang M16 dan dua parang dijumpai, bersama dengan bukti lain mengenai kegiatan militan, selepas serangan itu.

Kalora mengambil alih sebagai pemimpin MIT setelah pasukan keselamatan membunuh ketua sebelumnya, Santoso, pada tahun 2016.

Pihak berkuasa percaya MIT berada di belakang pembunuhan kejam empat penduduk kampung di Sulawesi tengah pada November 2020, walaupun kumpulan itu tidak mengaku bertanggungjawab.

Bekas pemimpinnya Santoso pernah menjadi militan paling dicari di Indonesia, sebuah negara dengan penduduk Islam terbesar di dunia. Santoso adalah salah satu militan pertama di Indonesia yang setia kepada Negara Islam.

Ridwan Habib, penganalisis keganasan dengan Universiti Indonesia, mengatakan kumpulan MIT yang berpusat di Sulawesi tidak mungkin dapat bertahan dari kematian pemimpinnya, walaupun dia mengesyaki anggotanya yang sedang melarikan diri akan terus memerangi pasukan keselamatan.

“Sebahagian dari ideologi mereka mencari kematian kerana mereka percaya kematian akan membawa mereka ke syurga. Dengan pemimpin mereka mati, mereka juga akan mencari kematian, ”katanya kepada Reuters. “Saya tidak pasti akan ada penubuhan semula (MIT) atau pemimpin baru yang dipilih.”

Polis bulan lalu menangkap 53 militan yang disyaki merancang serangan pada hari kemerdekaan Indonesia.

Serangan militan Islam yang paling mematikan di negara itu berlaku di pulau pelancongan Bali pada tahun 2002, ketika pengebom membunuh 202 orang, yang kebanyakannya adalah pelancong asing.

Read Previous

Dr M: Pejuang ingin memastikan kerajaan bertanggungjawab

Read Next

Guan Eng: Lebih banyak hospital lapangan diperlukan di Pulau Pinang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.