The Malaysia Post

Dr M: Pejuang ingin memastikan kerajaan bertanggungjawab

Tidak seperti Pakatan Harapan, Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) tidak akan menandatangani perjanjian kerjasama dengan pentadbiran Ismail Sabri.

Pengerusi Pejuang Tun Dr Mahathir Mohamad mengatakan parti Pembangkangnya percaya bebas untuk memeriksa dan menyeimbangkan kerajaan dan menunjukkan bahawa menandatangani perjanjian boleh menghalangnya daripada melakukannya, lapor The Malaysian Insight hari ini.

“Pejuang telah membuat keputusan untuk tidak terlibat [dengan pemerintah]. Kita akan bebas dan terus menjadi Pembangkang.

“Kami percaya seharusnya ada kebebasan bagi Pembangkang untuk menjaga pemerintah,” katanya seperti dikutip di Langkawi.

Ahli Parlimen Langkawi itu dilaporkan mendakwa bahawa mungkin ada unsur rasuah dalam menandatangani perjanjian tersebut.

“Kecuali jika kita memiliki pemerintahan perpaduan maka [MoU] bukanlah perjanjian. Nampaknya jika kita mengambil bahagian [dalam MoU] maka sebagai balasannya kita akan mendapat sesuatu.

“Tidak betul kerana nampaknya ada beberapa unsur rasuah di sana,” kata Dr Mahathir.

Gabungan PH menandatangani Memorandum Persefahaman antara parti (MoU) bersejarah dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk bekerjasama dengan kerajaan untuk melaksanakan reformasi institusi dalam usaha mencegah ketidakstabilan politik lebih lanjut ketika negara itu pulih dari sosio-ekonomi Krisis Covid-19.

Bekas perdana menteri dua kali itu menyahut seruan Ahli Parlimen DAP, Lim Kit Siang agar parti Pembangkang lain melakukan MoU yang serupa.

“Kami tidak terikat dengan pihak mana pun. Kita boleh mengadakan perbincangan dengan mereka [pihak lain]. Tetapi tidak semestinya kita harus mengikat diri dengan mereka, “kata Dr Mahathir.

Baca Lagi | CM Sabah berharap PM Ismail Sabri meneruskan rundingan mengenai MA63

Presiden Parti Warisan Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal juga mengkritik pemimpin PH kerana bersetuju untuk bekerjasama dengan pentadbiran Ismail Sabri.

Ahli Parlimen Semporna itu memberitahu rakan-rakannya yang juga anggota parlimen Pembangkang di Parlimen tiga hari yang lalu bahawa mereka telah dipilih untuk berkuasa persekutuan pada PRU14, tetapi mendapat mandat mereka “dicuri” dari mereka.

Read Previous

Sultan Johor mengucapkan terima kasih kepada penyanyi Gin Lee, pelakon Ronnie Chieng

Read Next

Ketua militan Indonesia terbunuh dalam tembakan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.