The Malaysia Post

CM Sabah berharap PM Ismail Sabri meneruskan rundingan mengenai MA63

Ketua Menteri Sabah, Datuk Hajiji Noor berharap Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob meneruskan rundingan mengenai Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) antara kerajaan Persekutuan dan kerajaan Sabah dan Sarawak melalui Majlis Khas MA63.

Dia mengatakan majlis khas yang ditubuhkan oleh mantan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu disambung semula, kerana banyak yang telah dicapai melalui rundingan awal.

“Kami berusaha memenuhi kontrak sosial antara wilayah yang telah dipersetujui oleh perintis negara di bawah MA63,” katanya dalam ucapannya pada perayaan Hari Malaysia 2021 yang diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah di sini malam tadi.

Hadir sama Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri; Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa; Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) Datuk Seri Dr Maximus Ongkili; Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Bung Moktar Radin dan Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan serta menteri Kabinet Persekutuan dan negeri yang lain.

Hajiji menekankan bahawa dalam 58 tahun sejak pembentukan Malaysia, hasrat kerajaan negeri adalah untuk melihat rakyat dan negara diberi pengiktirafan yang signifikan dalam membawa Malaysia maju untuk membangun sebuah negara yang lebih makmur, damai, maju dan aman.

Sementara itu, katanya, kerajaan negeri Gabungan Rakyat Sabah (GRS) sangat menghargai komitmen untuk meletakkan MA63 sebagai salah satu teras utama dalam kerjasama dua pihak baru-baru ini melalui memorandum persefahaman (MoU) yang ditandatangani di peringkat Persekutuan.

Dia juga meminta semua orang Sabah untuk tetap bersatu dalam semangat “Keluarga Malaysia”, dengan mengatakan bahawa dia sangat percaya pada kepemimpinan Perdana Menteri, dan bahawa Sabah akan menikmati lebih banyak pembangunan di semua tingkatan.

Baca Lagi | Annuar Musa mengatakan MoU dengan Pakatan berpunca daripada dasar inklusif kerajaan

Sementara itu, Bung Moktar dalam ucapannya berkata walaupun sambutan Hari Malaysia tahun ini diadakan secara sederhana, dia yakin bahawa rakyat Malaysia, terutama di Sabah dan Sarawak mempunyai rasa cinta yang tinggi terhadap negara.

“Saat ini, kami berperang dengan musuh yang sukar dilihat dan lebih berbahaya. Marilah kita semua berdoa agar kita terus bertahan dan dikurniakan kekuatan dalam usaha mengakhiri wabak Covid-19, untuk memungkinkan usaha meneruskan warisan pembangunan, serta memulihkan ekonomi dan kemakmuran negara, ”katanya .

Read Previous

CM Sarawak bersumpah untuk menolak sebarang percubaan menentang kebebasan beragama

Read Next

Siri Netflix popular mencetuskan perdebatan baru mengenai pengambilan tentera S.Korea

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.