The Malaysia Post

Annuar Musa mengatakan MoU dengan Pakatan berpunca daripada dasar inklusif kerajaan

Tan Sri Annuar Musa

Credits: thestar

Memorandum Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik yang ditandatangani antara pemerintah dan Pakatan Harapan (PH) berpunca dari dasar inklusif pemerintah, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa.

Beliau berkata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mahu mentadbir negara secara inklusif dan berdasarkan semangat Keluarga Malaysia, di mana tidak ada yang akan ketinggalan, termasuk Pembangkang.

Annuar mengatakan bahawa tawaran kepada PH dimulakan dari aspirasi tersebut, sambil menambah bahawa pemerintah sangat gembira ketika PH memutuskan untuk menerimanya.

“Jika ada pemahaman yang jelas, maka tidak ada masalah siapa yang menuntut apa, itu adalah kehendak politik pemerintah untuk memilih pendekatan inklusif karena pemerintah telah menerapkan kebijakan untuk menerapkan konsep Keluarga Malaysia.

“Sekiranya ada yang ingin‘ menuntut ’MoU ini, maka, dengan segala cara, lakukanlah kerana MoU ini milik semua orang. Yang penting adalah melaksanakan apa yang diputuskan di dalamnya (MoU), tidak ada gunanya menuntut ini dan itu tetapi tidak mempunyai kewajiban moral untuk dilaksanakan, ”katanya pada sidang media di sini hari ini.

Sebelumnya, Annuar mengunjungi Kompleks Bersepadu Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) di sini, dan bersama dengan Setiausaha Agung KKMM, Datuk Mohammad Mentek, mengadakan pertemuan dengan ketua-ketua jabatan KKMM Sabah.

Annuar mengulas dakwaan di media sosial bahawa tiga ahli Parlimen DAP, iaitu Anthony Loke (Seremban), Tony Pua (Damansara) dan Ong Kian Ming (Bangi) adalah yang berperanan dalam mewujudkan MoU tersebut.

Dia mengatakan MoU adalah salah satu inisiatif inklusif yang akan dilaksanakan pemerintah, dan pendekatan out-of-the-box bersifat transformatif, termasuk memberi peluang kepada orang-orang terpinggir untuk mengubah kehidupan mereka menjadi lebih baik.

“Kami pasti akan menyaksikan banyak tindakan transformatif dalam konsep inklusif dan Keluarga Malaysia, terutama untuk kesejahteraan rakyat.

“Kerjasama dengan pembangkang hanyalah satu pendekatan dan bukan satu-satunya, ini baru permulaan. Kami harap kami dapat memulakan beberapa bentuk kerjasama dengan Warisan (Parti Warisan Sabah), Parti Muda dan pihak lain dan tidak eksklusif hanya dalam MoU.

Baca Lagi | Azalina memimpin sebagai Speaker sementara Dewan Rakyat

Dia mengatakan yang penting sekarang adalah kesediaan pemerintah untuk berubah dan oleh itu semua pihak, termasuk pembangkang, harus bersedia untuk berubah juga dan tidak menggunakan politik dan perkauman yang cetek yang tidak akan memberi manfaat kepada rakyat.

Read Previous

Solat Jumaat dibenarkan di masjid KL, Putrajaya dengan sehingga 500 jemaah

Read Next

Satu daripada dua pelajar menghadapi diskriminasi di sekolah, terumata kaum India

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here