The Malaysia Post

Satu daripada dua pelajar menghadapi diskriminasi di sekolah, terumata kaum India

Sekolah kebangsaan

Credits: wikimedia

Lebih banyak etnik India di Malaysia merasakan mereka menderita diskriminasi dalam sistem pendidikan negara ini berbanding dengan kumpulan etnik lain, satu tinjauan terbaru oleh gerakan pemuda Sekolah Semua telah mendedahkan.

Tinjauan itu – bertajuk “Kajian Diskriminasi dalam Pendidikan” – mendapati bahawa sembilan dari 10 responden etnik India atau 87 peratus mengatakan mereka merasa didiskriminasi di sekolah kerana etnik mereka sahaja, diikuti oleh warna kulit (69 peratus) dan kepercayaan agama (65 per sen).

Sekitar tiga perempat dari mereka menunjukkan kepada guru sebagai sumber pengalaman mereka melakukan diskriminasi (74 peratus) atau rakan sebaya mereka (73 peratus).

Tinjauan itu juga mendapati bahawa 54 peratus responden etnik India mengatakan mereka mengalami diskriminasi secara lisan, diikuti oleh 40 persen yang mengatakan bahawa mereka dilarang mengakses peluang kerana identiti mereka berbanding dengan etnik lain. 

Sebanyak 92 peratus daripada kumpulan responden yang sama juga mengatakan tidak ada penyelidikan atau tindakan yang dilakukan setelah melaporkan pengalaman mereka mengenai diskriminasi yang dirasakan kepada pihak berkuasa.

Sebanyak 2,441 tanggapan telah disurvei dalam tinjauan yang dilakukan di seluruh negara dari 1 September hingga 10 yang bertujuan untuk meneroka pengalaman masyarakat mengenai diskriminasi yang dirasakan selama masa responden di sekolah-sekolah di Malaysia.

“Walaupun anekdot pengalaman diskriminasi tersebar luas dalam wacana umum, sedikit atau tidak ada data yang dikumpulkan secara sistematik untuk memperkirakan sejauh mana diskriminasi dalam sistem pendidikan Malaysia.

“Secara anekdot, ramai di antara kita mengetahui rakyat Malaysia yang telah menghadapi pengalaman negatif dan berbahaya

di sekolah kerana bangsa, jantina dan identiti mereka yang lain.

“Dengan hasil tinjauan ini, kami berharap Malaysia sebagai sebuah negara dapat mulai menghadapi masalah diskriminasi dengan lebih baik,” kata pengasas bersama Architects of Diversity Malaysia, Jason Wee yang menguruskan gerakan Sekolah Semua yang dikendalikan oleh sukarelawan.

Oleh kerana responden berumur 18 tahun atau lebih, Wee mengatakan tinjauan ini bersifat retrospektif dan hasilnya harus dilihat sebagai batu loncatan untuk penyelidikan lebih lanjut mengenai diskriminasi dalam pendidikan di Malaysia.

Pada tinjauan umum, tinjauan mendapati bahawa satu dari dua responden Malaysia mengatakan bahawa mereka merasakan diskriminasi dalam pendidikan tanpa mengira latar belakang mereka.

Diskriminasi berdasarkan sosioekonomi yang dirasakan dalam pendidikan juga dilaporkan telah dialami oleh semua etnik, jantina dan kumpulan usia pada tahap yang sama antara 43 persen (18-30 tahun), 41 persen (31-45 tahun) dan 51 peratus (berumur 46+ tahun).

Dari jumlah tersebut, 36 persen mengalami diskriminasi lisan, 21 persen mengalami gangguan, ostracisme atau buli dan 18 persen ditolak akses ke peluang kerana identiti mereka.

Tinjauan itu juga mendapati bahawa bukan Bumiputera (36 peratus responden etnik Cina; 40 peratus responden India) melaporkan diskriminasi yang dirasakan lebih besar daripada dasar kerajaan dalam pendidikan berbanding rakan Bumiputera mereka (15 peratus responden Melayu; 23 peratus responden Bumiputera lain ).

Ia juga mengatakan bukan Bumiputera (82 peratus responden etnik Cina; 85 peratus responden etnik India) lebih cenderung daripada responden Bumiputera (66 peratus) untuk mempertimbangkan pengecualian berasaskan kaum untuk kemasukan ke sekolah sebagai bentuk diskriminasi.

Baca Lagi | Solat Jumaat dibenarkan di masjid KL, Putrajaya dengan sehingga 500 jemaah

Di antara responden yang melaporkan pengalaman mereka mengenai diskriminasi yang dirasakan kepada pihak berkuasa, 48 persen menyatakan bahawa tidak ada penyelidikan atau tindakan yang terjadi, sementara 61 persen mengatakan mereka memilih untuk tidak melaporkan pengalaman mereka terhadap diskriminasi yang dirasakan kerana mereka menganggap itu tidak akan membuat perbezaan.

Read Previous

Annuar Musa mengatakan MoU dengan Pakatan berpunca daripada dasar inklusif kerajaan

Read Next

CM Sarawak bersumpah untuk menolak sebarang percubaan menentang kebebasan beragama

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here