The Malaysia Post

Solat Jumaat dibenarkan di masjid KL, Putrajaya dengan sehingga 500 jemaah

Solat Jumaat di masjid-masjid di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya yang berada di Fasa Dua Rancangan Pemulihan Nasional (PPN), dibenarkan untuk diadakan dengan sehingga 500 jemaah, mulai esok.

Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) Datuk Mohd Ajib Ismail berkata 250 jemaah dibenarkan untuk tujuan yang sama di tujuh masjid zon dan juga masjid kariah, sedangkan untuk surau solat Jumaat, ia berjumlah 150 orang, dan surau dengan izin khas untuk mengadakan solat Jumaat (100 orang).

Menurutnya, surau dan surau solat Jumaat dengan izin khas untuk mengadakan solat Jumaat di Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan Perumahan Awam (PA) di bawah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan dibenarkan mengadakan solat dengan 80 jemaah. .

“Kuliah dan ‘tazkirah’ dibenarkan dengan kehadiran tidak melebihi jumlah jemaah solat Jumaat untuk tazkirah sebelum solat Jumaat, dan tidak melebihi jumlah jemaah untuk solat wajib untuk kuliah lain, dengan jarak fizikal 1.5m,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohd Ajib berkata, keputusan baru itu dilaksanakan setelah mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, dan sejajar dengan pengumuman pemerintah mengenai peralihan fasa di bawah PPN.

Mohd Ajib berkata, untuk solat wajib di Kuala Lumpur dan Putrajaya, 200 jemaah dibenarkan di Masjid Wilayah Persekutuan; tujuh masjid zonal dan masjid kariah (100 orang); Surau solat Jumaat (50 orang); Surau dan surau solat Jumaat dengan izin khas untuk mengadakan solat Jumaat di PPR dan PA DBKL serta surau lain (40 orang).

Sementara itu, bagi Labuan, yang berada di Fasa Keempat PPN, Mohd Ajib mengatakan solat Jumaat di semua masjid zon dan kariah, surau Jumaat, dan dan surau dengan izin khas untuk menunaikan solat Jumaat dibenarkan pada separuh kapasiti, berkuat kuasa esok. 

Pada waktu yang sama, dia mengatakan bahawa solat wajib boleh dilakukan secara berjemaah di semua masjid dan surau di Labuan, sesuai dengan ukuran ruang solat utama.

Baca Lagi | Pelajar antarabangsa tidak perlu keluar dari Malaysia untuk memperbaharui visa

Selain itu, beliau mengatakan kuliah dan tazkirah dibenarkan dengan kehadiran tidak melebihi jumlah jemaah solat Jumaat untuk tazkirah sebelum solat Jumaat, dan tidak melebihi jumlah jemaah solat wajib untuk kuliah lain, dengan jarak fizikal 1.5m.

“Semua peraturan tersebut tunduk pada prosedur operasi standar (SOP) yang telah dikeluarkan. Semoga umat Islam, terutama yang berada di Wilayah Persekutuan, terus mematuhi SOP yang telah ditetapkan, dan berdoa agar wabak Covid-19 segera berakhir, ”katanya.

Read Previous

Jin Wei bersara pada usia hanya 21 tahun, dengan alasan kesihatan

Read Next

Annuar Musa mengatakan MoU dengan Pakatan berpunca daripada dasar inklusif kerajaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.