The Malaysia Post

Pelajar antarabangsa tidak perlu keluar dari Malaysia untuk memperbaharui visa

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ismail Mohamed Said berkata, pelajar asing boleh dikecualikan daripada syarat keluar dari Malaysia untuk memperbaharui visa belajar mereka yang telah tamat tempoh.

Menjawab bekas menteri pendidikan Maszlee Malik (Simpang Renggam-PH) yang mengatakan bahawa dia menerima aduan bahawa pelajar mesti melakukannya, Ismail mengatakan pemerintah bersimpati dan menawarkan untuk membantu mana-mana pelajar yang terjejas.

“Pelajar boleh datang ke Jabatan Imigresen untuk mendapatkan maklumat dan nasihat. Kami tidak akan bertindak kejam untuk meminta mereka keluar.

“Sekiranya anggota terhormat (Maszlee) mempunyai data tentang mereka, anda boleh memberikannya kepada saya,” katanya kepada Dewan Rakyat semasa waktu lisan hari ini.

Biasanya, pemohon visa mesti meninggalkan negara ini dan masuk semula untuk mencetuskan proses pentadbiran.

Ismail juga menjawab pertanyaan tambahan dari M. Kulasegaran (Ipoh Barat-PH) mengenai mengapa penguatkuasaan masih dilakukan terhadap pekerja tanpa dokumen dan pendatang tanpa izin di negara ini semasa wabak tersebut.

Wakil menteri mengatakan tindakan tersebut tetap diperlukan “untuk melindungi kedaulatan dan keamanan negara.”

Katanya, kerajaan bekerjasama dengan beberapa negara untuk mengembalikan pekerja tanpa dokumen sehingga mereka dapat dikesan dan diberi kuasa sebelum kembali ke Malaysia.

“Negara sumber bersetuju dengan program pemulangan. Kami tidak bertindak kejam. Sebagai contoh, negara seperti Filipina dan Indonesia, kami melakukan puluhan program penentukuran semula rumah, ”katanya, sambil menambah bahawa usaha lain sedang dilakukan untuk mengurangkan jumlah migran tanpa dokumen di Malaysia.

Dalam berita lain, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) berpendapat bahawa prosedur dan syarat dalam memohon kewarganegaraan anak-anak yang dilahirkan di luar negara oleh wanita Malaysia yang berkahwin dengan orang asing mestilah sama dengan anak-anak yang dilahirkan di luar negara lelaki Malaysia dengan orang bukan Malaysia pasangan suami isteri.

Menterinya, Datuk Seri Rina Mohd Harun mengatakan ini sejajar dengan prinsip kesetaraan gender yang terkandung dalam Artikel 8 Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan bahawa semua orang adalah sama di hadapan undang-undang dan berhak mendapat perlindungan yang sama di bawah undang-undang.

“KPWKM memastikan bahawa tindakan segera akan diambil untuk memastikan bahawa prinsip-prinsip asas ini diterjemahkan ke dalam prosedur yang ada,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini, mengenai isu kewarganegaraan anak-anak yang lahir di luar negara.

Rina mengatakan perbincangan berterusan akan diadakan dengan Kementerian Dalam Negeri untuk mencari jalan keluar terbaik untuk memastikan hak-hak anak dilindungi, dilindungi, dan dijamin kesamaan undang-undang dan pentadbiran tanpa diskriminasi.

Read Previous

Azalina memimpin sebagai Speaker sementara Dewan Rakyat

Read Next

Jin Wei bersara pada usia hanya 21 tahun, dengan alasan kesihatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.