The Malaysia Post

Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah kata SPRM semak SOP

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kini sedang mengkaji prosedur operasi standard (SOP) dan pelbagai aspek dalaman integriti sebagai langkah penambahbaikan, menurut Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah (LPPR) — salah satu daripada lima badan pemantau bebas SPRM .

Pengerusi LPPR Tan Sri Abu Zahar Ujang berkata Jawatankuasa Aduan (JKA) — satu lagi badan pemantau bebas SPRM — telah mencadangkan 31 penambahbaikan kepada prosedur kerja SPRM, termasuk ketidakpatuhan dalam pengendalian barang kes, kelemahan dalam pengendalian dokumen sulit dan pemeriksaan kes. prosedur penyiasatan dan keperluan logistik.

Abu Zahar berkata pada masa ini, SPRM mempunyai kawalan maksimum bagi memastikan kawalan dalaman ke atas pegawai seperti mewujudkan Pelan Pencegahan Rasuah SPRM (2021-2025) dan Kod Etika dan Tatakelakuan SPRM serta melaksanakan beberapa program pengukuhan integriti .

Dalam sidang media khas di sini hari ini, beliau berkata SPRM juga telah menubuhkan cawangan khas atau bahagian “hal ehwal dalam” sebagai langkah pencegahan untuk mengesan, menyiasat, mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pegawai yang disyaki terlibat dalam jenayah.

“SPRM telah memberi jaminan bahawa ia tidak akan berdiam diri dalam isu sebegini. Banyak perkara telah dilakukan termasuk memantau kehidupan mewah pegawai, memantau kesahihan pengisytiharan harta pegawai, ujian dadah dan ketum, memantau kes berhutang serius dan pegawai bermasalah yang dilaporkan oleh pengarah bahagian atau negeri,” katanya.

Beliau berkata LPPR akan terus memantau perkembangan isu berkaitan dan memberikan pandangannya dalam membentuk suruhanjaya dengan pegawai berintegriti tinggi.

Mengenai kes salah guna kuasa dan penyelewengan barang kes membabitkan bekas ketua pengarah sebuah agensi kerajaan, Abu Zahar berkata beliau berpuas hati dengan tindakan SPRM menyiasat kes itu, dan salah seorang suspek daripada kalangan pegawai SPRM yang disiasat. didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam (4 Januari).

Menurutnya, SPRM dan LPPR sejak awal lagi mahu suspek didakwa di mahkamah secepat mungkin bagi mengelak persepsi negatif masyarakat, namun SPRM tidak mempunyai kuasa untuk memfailkan pertuduhan.

Beliau berkata LPPR turut dimaklumkan susulan kes itu, SPRM telah menjalankan pemulihan aset, dan merampas kira-kira AS$4.07 juta dan wang tunai RM1.6 juta, serta aset yang dibeli daripada wang haram itu iaitu dua bidang tanah, tiga buah kereta, dua buah motosikal dan sebuah rumah.

Mengenai kes samun berkumpulan pada 10 Disember (2021) yang melibatkan pegawai SPRM, Abu Zahar berkata SPRM telah memanggil suspek dan menyerahkan mereka kepada polis.

Baca Lagi | Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah kata SPRM semak SOP

“Ini secara tidak langsung membuktikan keazaman SPRM untuk tidak berkompromi dengan atau melindungi mana-mana pegawainya yang terlibat dalam sebarang salah laku jenayah,” katanya.

Read Previous

Ahli Parlimen pembangkang cuba mencetuskan siasatan polis

Read Next

Filipina membatalkan perarakan ‘Nazarene Hitam’ sekali lagi atas kebimbangan Covid-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.