The Malaysia Post

Filipina membatalkan perarakan ‘Nazarene Hitam’ sekali lagi atas kebimbangan Covid-19

Pihak berkuasa Filipina telah membatalkan perarakan tahunan, yang biasanya menarik jutaan penganut Katolik mengiringi patung kayu hitam Yesus Kristus melalui jalan-jalan di Manila, untuk tahun kedua berturut-turut kerana kebimbangan coronavirus.

Pasukan petugas koronavirus kerajaan membatalkan perarakan “Black Nazerene”, yang merupakan salah satu perayaan keagamaan terbesar di negara ini, sebelum perayaan yang berkaitan dengan perarakan 9 Januari, dijadual bermula pada hari Jumaat kerana peningkatan jangkitan Covid-19.

Tidak seperti tahun lepas, tidak akan ada perhimpunan di gereja yang menempatkan patung berusia berabad-abad itu, dan polis akan dikerahkan untuk menghalang orang ramai daripada berkumpul di luar bangunan, kata pihak berkuasa.

“Kami memahami (pembatalan) atas sebab keselamatan dan kesihatan kami,” kata Bapa Douglas Badong, Vicar Parochial Gereja Quiapo, pada sidang akhbar. Beliau berkata misa fizikal akan diadakan di wilayah lain dan misa dalam talian untuk penganut di ibu negara.

Pada tahun-tahun sebelumnya, penganut yang berpakaian kuning dan merah marun telah membanjiri tatute bersaiz sebenar ketika ia diarak melalui jalan-jalan di Manila menaiki gerabak ditarik tali.

Kes harian Covid-19 di Filipina melonjak kepada lebih 5,400 semalam daripada kurang daripada 200 pada 21 Disember, termasuk beberapa jangkitan yang disebabkan oleh varian Omicron, memaksa kerajaan mengetatkan sekatan minggu ini.

“Kami telah melihat betapa cepatnya Covid-19 merebak selepas musim cuti…kami menyeru agar semua perhimpunan besar-besaran ditangguhkan,” kata Setiausaha Kesihatan Francisco Duque lewat semalam.

Filipina setakat ini telah mengesan 14 kes domestik dan import bagi varian Omicron yang sangat menular yang telah meningkatkan jumlah kes Covid-19 dan melembapkan perayaan Tahun Baru di seluruh dunia.

Baca Lagi | Filipina membatalkan perarakan ‘Nazarene Hitam’ sekali lagi atas kebimbangan Covid-19

Dengan lebih 2.86 juta kes dan 51,604 kematian, Filipina mempunyai jangkitan dan kematian Covid-19 kedua tertinggi di Asia Tenggara, selepas Indonesia.

Read Previous

Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah kata SPRM semak SOP

Read Next

Najib, Zahid tidak mementingkan rakyat Malaysia, tetapi kepentingan mereka sendiri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.