The Malaysia Post

Thailand melaporkan kluster Omicron pertama, membatalkan beberapa acara Tahun Baru

Covid-19

Credits: data.image

Thailand melaporkan pada hari Jumaat kelompok pertama jangkitan koronavirus dalam negeri daripada varian Omicron di wilayah Kalasin di timur laut Thailand, kata pegawai.

“Daripada kluster Kalasin, terdapat 21 jangkitan baharu,” kata jurucakap pasukan petugas Covid-19 negara Apisamai Srirangsan.

Jangkitan itu berpunca daripada pasangan yang melakukan perjalanan dari Belgium melalui skim Test & Go negara itu yang mengetepikan kuarantin untuk ketibaan yang diberi vaksin, katanya.

Kedua-duanya telah diuji negatif untuk jangkitan sebelum melakukan perjalanan dan selepas tiba di Thailand pada awal Disember.

“Menjelang 15 Disember, mereka mula mengalami simptom dan diuji positif dan kemudiannya disahkan mempunyai varian Omicron,” katanya.

Pengumuman itu dibuat ketika ibu kota Thailand, Bangkok, membatalkan aktiviti Tahun Baru tajaan kerajaan, termasuk solat tengah malam

Acara bunga api dan kira detik yang dianjurkan oleh pusat beli-belah masih diteruskan dan memerlukan bukti pemvaksinan dan keputusan ujian antigen.

Kementerian kesihatan juga sebelum ini berkata ia akan memperkenalkan dos penggalak keempat untuk kakitangan perubatan.

Setakat ini, Thailand mempunyai 205 jangkitan daripada varian Omicron, kebanyakannya dalam ketibaan asing. Daripada jumlah itu, 25 orang dijangkiti Omicron daripada mereka yang datang dari kapal.

Kluster lain sedang disiasat di selatan negara itu, kata kesihatan kanan Suakit Sirilak pada taklimat berita berasingan.

Negara itu melaporkan penularan tempatan pertama varian itu pada hari Isnin dan kemudian mengembalikan kuarantin untuk ketibaan asing, menamatkan penepian untuk pelancong yang diberi vaksin. Program kotak pasir yang memerlukan pengembara untuk tinggal di pulau peranginan Phuket selama tujuh hari kekal dilaksanakan.

Baca Lagi | Thailand melaporkan kluster Omicron pertama, membatalkan beberapa acara Tahun Baru

Kita harus mengikuti langkah-langkah perlindungan dengan teliti dan memperlahankan wabak sebanyak mungkin, kata Suakit.

Thailand telah melaporkan sejumlah 2.2 juta jangkitan yang disahkan dan 21,528 kematian. Kira-kira 62 peratus daripada anggaran 72 juta orang yang tinggal di negara ini telah menerima dua dos vaksinasi. 

Read Previous

Madinah berkata memilih untuk menyimpan laporan asal 1MDB dengan bukti salah laku

Read Next

Beribu-ribu penerbangan dibatalkan di seluruh dunia kerana Omicron menyambut hujung minggu Krismas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here