The Malaysia Post

Beribu-ribu penerbangan dibatalkan di seluruh dunia kerana Omicron menyambut hujung minggu Krismas

Covid-19 Travel

Credits: yimg

Syarikat penerbangan komersil di seluruh dunia membatalkan lebih daripada 4,300 penerbangan pada hujung minggu Krismas, kerana gelombang jangkitan Covid-19 yang semakin meningkat yang didorong oleh varian Omicron menimbulkan ketidakpastian dan kesengsaraan yang lebih besar bagi pelancong yang bercuti.

Syarikat penerbangan syarikat penerbangan di seluruh dunia membatalkan sekurang-kurangnya 2,366 penerbangan semalam, yang jatuh pada Malam Krismas dan lazimnya merupakan hari yang berat untuk perjalanan udara, menurut pengiraan di laman web pengesan penerbangan FlightAware.com. Hampir 9,000 lagi penerbangan telah ditangguhkan.

Laman web itu menunjukkan bahawa 1,616 penerbangan Hari Krismas telah dibatalkan di seluruh dunia, bersama-sama dengan 365 lagi yang telah dijadualkan untuk esok.

Trafik udara komersial dalam Amerika Syarikat dan masuk atau keluar negara menyumbang lebih daripada satu perempat daripada semua penerbangan yang dibatalkan pada hujung minggu, data FlightAware menunjukkan.

Antara syarikat penerbangan AS pertama yang melaporkan gelombang pembatalan hujung minggu percutian ialah United Airlines dan Delta Air Lines, yang menghapuskan hampir 280 penerbangan digabungkan pada hari Jumaat sahaja, memetik kekurangan kakitangan di tengah-tengah lonjakan jangkitan Covid-19.

Jangkitan Covid-19 telah meningkat di Amerika Syarikat sejak beberapa hari kebelakangan ini disebabkan oleh varian Omicron yang sangat mudah berjangkit, yang pertama kali dikesan pada bulan November dan kini menyumbang hampir tiga perempat daripada kes AS dan sebanyak 90 peratus di beberapa kawasan, seperti sebagai Pantai Timur.

Purata jumlah kes baharu koronavirus AS telah meningkat 45 peratus kepada 179,000 sehari sepanjang minggu lalu, menurut pengiraan Reuters.

Baca Lagi | Beribu-ribu penerbangan dibatalkan di seluruh dunia kerana Omicron menyambut hujung minggu Krismas

New York melaporkan lebih daripada 44,000 jangkitan yang baru disahkan pada hari Jumaat sahaja, memecahkan rekod harian negeri itu. Sekurang-kurangnya 10 negeri lain menetapkan rekod kes sehari baharu pada Khamis atau Jumaat.

Kemasukan hospital yang semakin meningkat melanda sistem penjagaan kesihatan terutamanya di Midwest AS, dengan unit rawatan rapi di Indiana, Ohio dan Michigan bersiap sedia untuk menghadapi yang paling teruk walaupun mereka terus tertekan daripada gelombang kes varian Delta yang lebih awal.

Read Previous

Thailand melaporkan kluster Omicron pertama, membatalkan beberapa acara Tahun Baru

Read Next

Najib tidak menjawab apabila diberitahu tentang lencongan AS$700 juta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here