The Malaysia Post

Dua lagi universiti Hong Kong mengalih keluar karya seni Tiananmen

Universiti

Credits: data.image

Dua universiti Hong Kong pada hari Jumaat mengalihkan arca yang menandakan tindakan keras Beijing pada 1989 terhadap penunjuk perasaan demokrasi Dataran Tiananmen, ketika pihak berkuasa terus mengalihkan semua baki peristiwa maut itu dari wilayah selatan China.

Penyingkiran itu berlaku sehari selepas universiti tertua Hong Kong menurunkan patung memperingati tindakan keras berdarah, mencetuskan bantahan oleh aktivis dan artis penentang di bandar dan luar negara.

Hong Kong adalah satu-satunya tempat di China untuk sekian lama di mana peringatan besar-besaran Tiananmen diterima, dengan beribu-ribu berkumpul setiap tahun untuk meratapi penunjuk perasaan demokrasi yang dibunuh oleh tentera China.

Kampus universiti di bandar ini menandakan tindakan keras dengan patung-patung memperingati peristiwa itu dalam ilustrasi jelas tentang kebebasan yang dinikmati oleh wilayah separa autonomi.

Tetapi awal Jumaat, Universiti Cina Hong Kong (CUHK) mengeluarkan “Dewi Demokrasi” dari kampusnya.

Arca oleh Chen Weiming – replika enam meter (21 kaki) patung gergasi yang didirikan oleh pelajar di Dataran Tiananmen – adalah simbol kuat gerakan demokrasi Hong Kong.

Pada masa yang sama, Universiti Lingnan Hong Kong mengeluarkan satu lagi arca relief yang menandakan tindakan keras Tiananmen, juga dicipta oleh Chen.

Penyingkiran berlaku pada Malam Krismas, apabila kebanyakan pelajar sedang berehat dan jauh dari kampus.

Artis yang berpangkalan di AS, Chen menyatakan “kesal dan marah” dengan penyingkiran karyanya, sambil menambah bahawa universiti bertindak “secara haram dan tidak munasabah”.

“Mereka bertindak seperti pencuri pada waktu malam”, kata Chen kepada AFP. “Ia adalah bertentangan dengan menjadi bersih dan melampaui batas… Mereka takut pendedahan dan tindak balas daripada pelajar dan alumni.”

Chen berkata kerja-kerja itu hanya dipinjamkan kepada sekolah dan dia akan mengupah peguam untuk mengambil tindakan undang-undang jika arca itu rosak.

Chen berkata dia akan mempertimbangkan untuk meminta karya itu dihantar ke California, di mana dia mengendalikan Taman Arca Liberty.

CUHK berkata ia mengeluarkan “patung yang tidak dibenarkan” selepas penilaian dalaman, sambil menambah bahawa kumpulan yang bertanggungjawab untuk memindahkannya ke kampus pada 2010 tidak lagi berfungsi.

Universiti Lingnan berkata ia telah menurunkan patungnya selepas “menyemak dan menilai item di kampus yang mungkin menimbulkan risiko undang-undang dan keselamatan kepada komuniti universiti.”

Beijing membentuk semula Hong Kong mengikut imejnya sendiri selepas protes demokrasi dua tahun lalu dan memperingati Tiananmen secara berkesan menjadi mustahil.

Peringatan menyalakan lilin tahunan untuk menandakan tindakan keras pada 4 Jun telah diharamkan sejak dua tahun lalu, dengan pihak berkuasa memetik kebimbangan keselamatan dan wabak.

Baca Lagi | Dua lagi universiti Hong Kong mengalih keluar karya seni Tiananmen

Pada September, polis menyerbu sebuah muzium memperingati Tiananmen dan merampas barang pameran, di bawah undang-undang keselamatan negara yang menyeluruh yang dikenakan Beijing ke atas Hong Kong tahun lalu untuk mengekang perbezaan pendapat selepas protes demokrasi yang besar dan sering ganas.

Muzium itu sebelum ini telah ditutup kerana pihak berkuasa berkata ia tidak mempunyai lesen yang berkaitan.

Read Previous

Dewan Negara sebulat suara meluluskan Rang Undang-undang Kewangan 2021

Read Next

Anwar menggesa kerajaan membentuk suruhanjaya untuk mengkaji semula pengurusan bencana Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here