The Malaysia Post

Dewan Negara sebulat suara meluluskan Rang Undang-undang Kewangan 2021

Dewan Negara

Credits: thestar

Dewan Negara hari ini sebulat suara meluluskan Rang Undang-undang Kewangan 2021 membabitkan pindaan kepada lapan akta bagi memberi laluan kepada pelaksanaan langkah-langkah yang diumumkan dalam Bajet 2022.

Rang undang-undang itu diluluskan dengan suara majoriti selepas bacaan kali ketiga oleh Timbalan Menteri Kewangan 1 Datuk Mohd Shahar Abdullah selepas perbahasan enam senator.

Pindaan ini melibatkan Akta Cukai Pendapatan 1967, Akta Cukai Keuntungan Harta Tanah 1976, Akta Setem 1949, Akta Petroleum (Cukai Pendapatan) 1967, Akta Cukai Aktiviti Perniagaan Labuan 1990, Akta Penggalakan Pelaburan 1986, Akta Kewangan 2012 dan Akta Kewangan 2018.

Semasa perbahasan penggulungan Rang Undang-undang Kewangan 2021, Mohd Shahar berkata Kementerian Kewangan telah menyediakan strategi jangka sederhana untuk meningkatkan hasil cukai, meluaskan asas hasil kerajaan, memanfaatkan potensi sektor tidak formal dan mengurangkan ketirisan cukai.

“Kementerian akan menambah baik pentadbiran cukai melalui pengurusan data yang berkesan dan kami akan dapat mengintegrasikan data dengan agensi masing-masing dan berkaitan,” katanya.

Beliau berkata kerajaan tidak bercadang untuk melaksanakan cukai keuntungan modal ke atas pembelian dan penjualan saham.

“Bagaimanapun, akan ada inisiatif berterusan kerajaan untuk menstruktur sistem cukai yang seimbang, adil dan saksama bagi meningkatkan hasil negara.

“Inisiatif ini perlu kerana terdapat pelbagai langkah yang diperlukan untuk menyokong proses pemulihan Covid-19 semasa dan akan datang,” katanya.

Mohd Shahar berkata Akta Cukai Pendapatan 1967 yang dibentangkan dalam rang undang-undang itu membolehkan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) mendapatkan maklumat akaun bank pembayar cukai hanya untuk kes di mana mahkamah membenarkan garnishee dibuat.

Beliau berkata prosiding undang-undang membabitkan kes garnishment adalah untuk menguatkuasakan penghakiman dengan merampas atau menahan apa yang perlu dibayar kepada sesuatu pihak, dan dalam kes ini, untuk memastikan tunggakan cukai dibayar.

“Pengenalan peruntukan baharu ini akan membantu LHDN mentadbir sistem cukai langsung negara dengan lebih baik dengan meminimumkan ketirisan akibat kegagalan pembayar cukai menjelaskan hutang mereka.

“Ia juga akan meningkatkan kadar pematuhan dalam kalangan pembayar cukai,” katanya.

Baca Lagi | Dewan Negara sebulat suara meluluskan Rang Undang-undang Kewangan 2021

Peruntukan itu tidak memberi kuasa mutlak kepada LHDN untuk mengakses akaun bank pembayar cukai sewenang-wenangnya, katanya.

Read Previous

UAE mengucapkan takziah, menghulurkan bantuan kepada mangsa banjir di Malaysia

Read Next

Dua lagi universiti Hong Kong mengalih keluar karya seni Tiananmen

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here