The Malaysia Post

Jepun melaksanakan tiga hukuman mati, pertama sejak 2019

Jepun hari ini menghukum mati tiga banduan di hukuman mati, yang pertama sejak Disember 2019, media tempatan melaporkan memetik sumber yang tidak dinamakan termasuk daripada kementerian kehakiman.

Hukuman mati itu adalah yang pertama di bawah Perdana Menteri Fumio Kishida, yang memegang jawatan pada Oktober dan memenangi pilihan raya umum pada bulan yang sama.

Ketika dihubungi AFP, kementerian itu tidak segera mengesahkan laporan oleh beberapa media utama, yang tidak memberikan identiti tiga banduan itu.

Jepun, di mana lebih 100 banduan menunggu hukuman mati, adalah salah satu daripada beberapa negara maju yang masih mempunyai hukuman mati.

Sokongan awam terhadap hukuman mati kekal tinggi walaupun mendapat kritikan antarabangsa, termasuk daripada kumpulan hak asasi manusia.

Negara itu menghukum mati tiga banduan pada 2019 dan 15 pada 2018 ― termasuk 13 daripada kultus Aum Shinrikyo yang melakukan serangan gas sarin yang membawa maut pada 1995 di kereta api bawah tanah Tokyo.

Hukuman mati biasanya dilaksanakan lama selepas hukuman, selalu dengan gantung.

Timbalan ketua setiausaha Kabinet Seiji Kihara enggan mengulas mengenai hukuman mati yang dilaporkan pada taklimat biasa hari ini.

“Sama ada untuk mengekalkan sistem hukuman mati atau tidak adalah isu penting yang melibatkan asas sistem keadilan jenayah Jepun,” katanya.

Selama beberapa dekad, pihak berkuasa telah memberitahu banduan hukuman mati hanya beberapa jam sebelum pelaksanaan hukuman mati – satu proses yang dipertikaikan oleh dua banduan adalah menyalahi undang-undang dan menyebabkan tekanan psikologi.

Pasangan itu menyaman kerajaan berhubung sistem itu, dan juga menuntut pampasan sebanyak ¥22 juta (RM817,026) untuk kesusahan yang disebabkan oleh hidup dengan ketidakpastian tentang tarikh pelaksanaan mereka.

Dokumen dan arkib berita menunjukkan bahawa Jepun pernah memberi lebih banyak notis kepada banduan hukuman mati, tetapi berhenti sekitar tahun 1975.

Pada Disember 2020, mahkamah tertinggi Jepun membatalkan keputusan yang menghalang perbicaraan semula seorang lelaki yang disifatkan sebagai banduan hukuman mati paling lama di dunia, menimbulkan harapan baharu bagi lelaki yang kini berusia 85 tahun itu.

Iwao Hakamada telah menjalani hukuman mati selama lebih setengah abad selepas disabitkan kesalahan merompak dan membunuh bosnya, isteri lelaki itu, dan dua anak remaja mereka.

Baca Lagi | Jepun melaksanakan tiga hukuman mati, pertama sejak 2019

Tetapi dia dan penyokongnya berkata dia mengaku melakukan jenayah itu hanya selepas soal siasat polis yang didakwa kejam termasuk dipukul, dan bukti dalam kes itu ditanam.

Juga pada Disember lalu, seorang lelaki yang digelar “pembunuh Twitter” dijatuhi hukuman mati kerana membunuh dan memotong sembilan orang yang ditemuinya di platform media sosial.

Read Previous

Pindah bila diberitahu, PM gesa mangsa banjir

Read Next

Malaysia harus “bangun” selepas kemenangan Singapura di Kejohanan Badminton Sedunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.