The Malaysia Post

Malaysia harus “bangun” selepas kemenangan Singapura di Kejohanan Badminton Sedunia

Seruan kebangkitan itulah cara Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Tan Sri Mohamad Norza Zakaria menggambarkan kemenangan perseorangan badminton Singapura Loh Kean Yew dalam Kejohanan Badminton Dunia 2021 di Huelva Sepanyol.

Beliau bagaimanapun berkata, kemenangan itu perlu dilihat dari sudut positif sambil menyifatkan Malaysia kurang bernasib baik dalam kejohanan itu.

Tan Sri Norza berkata amat malang bagi Malaysia apabila kehilangan peluang keemasan untuk memenangi gelaran juara dunia apabila pemain No. 1 negara Lee Zii Jia bersara pada suku akhir perseorangan lelaki kerana lepuh di kaki kanannya.

“Seperti beberapa tahun sekali peluang ini datang, malangnya, kami tidak mengambil kesempatan, ia juga menunjukkan kami belum berada di sana dan juga kami masih bergantung kepada beberapa pemain, tugasnya adalah untuk meluaskan peluang dengan mempunyai lebih ramai pemain bertaraf dunia.

“Apa pun yang berlaku dengan Loh Kean Yew juga merupakan peringatan kepada kita semua tetapi kami mengambilnya secara positif, kami gembira Singapura telah memenanginya dan pengejaran (untuk memenangi gelaran juara dunia) terpulang kepada kami, untuk membawa kami peringkat badminton ke kawasan lebih tinggi secepat mungkin,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini, hari ini.

Beliau berkata jawatankuasa kejurulatihan dan latihan (C&T) yang dipengerusikan oleh Setiausaha Agung BAM Datuk Kenny Goh mempunyai tugas berat selepas ini untuk mengenal pasti kelemahan yang perlu diperbaiki segera bagi musim 2022.

“Sudah tentu kita harus menerima bahawa kita adalah antara negara yang masih mengejar kegemilangan juara dunia, namun seperti yang saya katakan pemain semuanya WIP (work in progress) — ada kelemahan yang perlu disahkan oleh Datuk Kenny dan saya percaya dia akan membuat perubahan tidak lama lagi,” tambahnya.

Kean Yew berada di ranking ke-22 dunia apabila memenangi gelaran dunia menewaskan pemain India K. Srikanth 21-15, 22-20 pada perlawanan akhir di Palacio de los Deportes Carolina Marin, semalam.

Ia menyaksikan Kean Yew menjadi pemain Singapura pertama memenangi gelaran itu.

Berdasarkan keputusan seri, pemain kelahiran Pulau Pinang itu dan Zii Jia berpeluang bertemu di separuh akhir, namun ia tidak berlaku selepas Zii Jia yang cedera terpaksa menarik diri ketika menentang Dane Anders Antonsen pada suku akhir Jumaat lalu.

Sementara itu, Mohamad Norza berkata secara keseluruhan beliau berpuas hati dengan pencapaian pemain sepanjang 2021.

Bagaimanapun, katanya saingan musim ini telah mengetengahkan beberapa perkara yang perlu diberi perhatian serius oleh C&T terutama dari aspek bergantung kepada pemain yang sama seperti Zii Ji, beregu lelaki Aaron Chia-Soh Wooi Yik, Pearly Tan-M . Thinaah (beregu wanita) dan Hoo Pang Ron-Cheah Yee See (beregu campuran).

Baca Lagi | Malaysia harus “bangun” selepas kemenangan Singapura di Kejohanan Badminton Sedunia

“Kami terlalu bergantung kepada pemain yang sama, yang sepatutnya dikurangkan dengan mempercepatkan barisan pemain simpanan untuk bersaing. Sebagai contoh, saya rasa kita tidak perlu bergantung sepanjang masa kepada Zii Jia atau Aaron-Soh sahaja dan kita tidak boleh selamanya bergantung kepada Pearly-Thinaah dan Pang Ron-Yee See.

“Secara keseluruhan saya berpuas hati kecuali kita memerlukan pendekatan yang lebih mantap dan agresif untuk menghadapi 2022 dan memperkasakan lagi persiapan kita untuk Paris 2024,” katanya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Jepun melaksanakan tiga hukuman mati, pertama sejak 2019

Read Next

Tiada siapa yang mengemukakan usul untuk membincangkan situasi banjir, kata Speaker Dewan Rakyat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.