The Malaysia Post

Peng menafikan membuat dakwaan serangan seks tetapi WTA tidak yakin

Bintang tenis China Peng Shuai telah menafikan dakwaan bahawa seorang pemimpin kanan Parti Komunis menyerangnya secara seksual dan menegaskan dia hidup bebas, dalam wawancara media pertamanya sejak tuduhannya mencetuskan kebimbangan terhadap keselamatannya.

Bagaimanapun, komen itu tidak meredakan kebimbangan di Persatuan Tenis Wanita, yang berkata pada hari Isnin bahawa ia masih mempunyai “kebimbangan yang ketara tentang kesejahteraan dan keupayaannya untuk berkomunikasi tanpa penapisan atau paksaan”.

Catatan media sosial bekas juara Wimbledon dan Terbuka Perancis itu ditapis cepat di media sosial pada bulan lalu mencetuskan kebimbangan antarabangsa, termasuk dari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Rumah Putih dan rakan-rakan bintang tenis.

Dalam ulasan kepada Lianhe Zaobao, sebuah akhbar berbahasa Cina Singapura, Peng menafikan membuat dakwaan itu.

“Saya ingin menekankan perkara yang sangat penting: Saya tidak pernah berkata atau menulis apa-apa yang menuduh sesiapa melakukan serangan seksual kepada saya,” kata lelaki berusia 35 tahun itu dalam rakaman yang nampaknya dirakam melalui telefon pada acara sukan di Shanghai.

“Saya ingin menekankan perkara ini dengan jelas.”

Baca Lagi | China membalas selepas Biden mengkritik ketidakhadiran Xi di COP26

Dalam satu catatan di platform Weibo seperti Twitter China, Peng telah mendakwa bahawa bekas naib perdana menteri Zhang Gaoli – yang berumur dalam lingkungan 70-an – memaksanya melakukan hubungan seks semasa hubungan on-off selama beberapa tahun.

Siaran itu dengan cepat dihapuskan dari web Cina, tetapi tidak sebelum tangkapan skrin disiarkan di Twitter, mencetuskan bantahan global.

Dalam video Zaobao, apabila ditanya tentang siaran Weibo, Peng berkata ia adalah “perkara peribadi” yang orang ramai mempunyai “banyak salah faham”.

Dia tidak menjelaskan secara terperinci.

Dalam video itu, terdengar seseorang bertanya sama ada dia boleh bergerak dengan bebas dan jika dia berada di bawah pengawasan sejak membuat tuduhan itu.

Peng menjawab bahawa dia “sentiasa sangat bebas”.

WTA berkata ia masih tidak yakin dengan kesejahteraan Peng.

“Kami tetap teguh dalam gesaan kami untuk siasatan penuh, adil dan telus, tanpa penapisan, terhadap dakwaan dia melakukan serangan seksual,” kata organisasi itu dalam satu kenyataan yang dihantar melalui e-mel kepada AFP. WTA telah menggantung semua kejohanan di China, termasuk Hong Kong, kerana kebimbangan mengenai Peng.

Read Previous

Mania ‘Spider-man’ mencipta rekod pandemik hari pembukaan untuk teater

Read Next

Dakwaan politik wang mendorong kemenangan GPS pada pilihan raya Sarawak tidak berasas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.