Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

China membalas selepas Biden mengkritik ketidakhadiran Xi di COP26

Joe Biden

China membalas hari ini terhadap kritikan oleh Presiden AS Joe Biden, yang menuduh Beijing tidak menunjukkan kepimpinan selepas Presiden Xi Jinping melangkau sidang kemuncak COP26 PBB di Glasgow.

Xi – yang mengetuai pemancar gas rumah hijau terbesar di planet ini yang bertanggungjawab terhadap perubahan iklim – tidak mengembara ke luar China sejak permulaan wabak Covid-19 dan tidak menyertai pemimpin dunia untuk COP26.

Biden semalam telah melancarkan kritikan pedas terhadap pemimpin China dan Rusia kerana tidak menghadiri sidang kemuncak itu.

“Tindakan bercakap lebih kuat daripada kata-kata,” jurucakap kementerian luar China Wang Wenbin menjawab hari ini.

“Apa yang kita perlukan untuk menangani perubahan iklim adalah tindakan konkrit dan bukannya kata-kata kosong,” tambahnya. “Tindakan China sebagai tindak balas terhadap perubahan iklim adalah nyata.”

Dia juga membuat sindiran di Washington dengan menambah bahawa Amerika Syarikat menarik diri daripada Perjanjian Paris di bawah pendahulu Biden Donald Trump telah menjejaskan tadbir urus iklim global dan pelaksanaan perjanjian itu.

Biden telah memohon maaf atas keputusan Trump.

COP26 telah dibilkan sebagai penting untuk daya maju berterusan Perjanjian Paris 2015 di mana negara-negara berjanji untuk mengehadkan kenaikan suhu global kepada “jauh di bawah” 2C, dan bekerja untuk had 1.5C yang lebih selamat.

Pada sidang kemuncak semalam, hampir seratus negara menyertai inisiatif AS dan Kesatuan Eropah untuk mengurangkan pelepasan metana – gas rumah hijau yang kuat – sekurang-kurangnya 30 peratus dekad ini, dengan China antara yang tidak hadir.

Pakar berkata inisiatif itu boleh memberi kesan jangka pendek yang kuat terhadap pemanasan global.

Baca Lagi | China membalas selepas Biden mengkritik ketidakhadiran Xi di COP26

“Ia hanya isu besar dan mereka pergi. Bagaimanakah anda melakukannya dan mendakwa boleh mempunyai sebarang kepimpinan?” Biden memberitahu wartawan sebelum terbang keluar dari Glasgow.

“Ia adalah satu kesilapan besar, terus terang, kerana China tidak muncul. Seluruh dunia memandang China dan berkata: ‘Apakah nilai yang mereka sediakan?’”

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini