Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Bersih 2.0 mahu SPR memastikan Undi18 di sini tepat pada masanya untuk pilihan raya Sarawak

Bersish 2.0

Memandangkan pilihan raya Sarawak mesti diadakan dalam tempoh 60 hari selepas Darurat di seluruh negeri berakhir, kumpulan reformasi pilihan raya Bersih 2.0 berkata usaha kini perlu dilakukan untuk memastikan rakyat Sarawak berumur 18 hingga 20 tahun masih boleh mengundi dalam tinjauan penting itu.

Penggal lima tahun dewan undangan Sarawak tamat pada 6 Jun 2021, dengan perlembagaan negeri Sarawak kemudiannya memerlukan pilihan raya negeri Sarawak diadakan dalam tempoh 60 hari selepas tamat tempoh itu.

Tetapi pilihan raya negeri itu pertama kali digantung di bawah Darurat di seluruh negara dari 11 Januari hingga 1 Ogos, dan ditangguhkan lagi sehingga tahun depan melalui Darurat di Sarawak hanya dari 2 Ogos 2021 hingga 2 Februari 2022.

Pilihan raya negeri Sarawak dijangka berlangsung 60 hari dari pembatalan Darurat seluruh negeri, yang selewat-lewatnya pada April tahun depan.

Dengan Yang di-Pertuan Agong hari ini memperkenankan penarikan Darurat di seluruh negeri sebelum ini, bagaimanapun, ini bermakna pilihan raya negeri Sarawak mesti diadakan dalam tempoh 60 hari dari pembatalan, yang mungkin termasuk kemungkinan pengundian diadakan dalam tempoh ini. tahun atau pada awal Januari.

Istana Negara berkata Agong bimbang tentang risiko gelombang baharu jangkitan Covid-19 sekiranya pilihan raya negeri Sarawak diadakan kerana baginda percaya wabak itu masih teruk di negara ini, tetapi keputusan sukar untuk bersetuju dengan pemansuhan sebelum ini. Darurat seluruh negeri Sarawak dibuat untuk memenuhi keperluan demokrasi dan mengembalikan kuasa kepada rakyat untuk menyampaikan mandat baharu bagi kerajaan baharu.

Mahkamah Tinggi di Kuching, Sarawak, sebelum ini memerintahkan pelaksanaan Undi18 — pindaan perlembagaan yang membolehkan belia berumur 18 hingga 20 tahun didaftarkan sebagai pemilih — menjelang 31 Disember tahun ini, dengan kerajaan bersetuju untuk menguatkuasakannya mengikut garis masa sebagai diperintahkan dan tidak membuat sebarang rayuan terhadap keputusan mahkamah.

Bagi pihak Bersih 2.0, beliau turut menggesa agar SPR membolehkan pengundi Sarawak yang sudah berada di Semenanjung Malaysia membuang undi di sana dan bukannya kembali ke Sarawak untuk mengundi secara fizikal.

Baca Lagi | Bersih 2.0 mahu SPR memastikan Undi18 di sini tepat pada masanya untuk pilihan raya Sarawak

Ahli Parlimen Stampin Chong Chieng Jen, yang mempengerusikan kedua-dua DAP Sarawak dan Pakatan Harapan Sarawak, mencadangkan bahawa gabungan pemerintah di Sarawak mahu pilihan raya negeri dijalankan sebelum mereka yang berumur 18 tahun boleh mengundi dan walaupun wabak itu.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini