Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

‘Prebet Sapu’ untuk mewakili Malaysia di Oscars

Prebet Sapu

Filem cereka Prebet Sapu arahan Muzammer Rahman telah dipilih oleh Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) untuk mewakili negara pada Anugerah Akademi ke-94 (Oscars) yang dijadualkan berlangsung di Los Angeles, Amerika Syarikat, pada 27 Mac.

Finas dalam satu kenyataan berkata filem terbitan Le Mediator Studio, Kristal Azmir Sdn Bhd dan Konda Kondi Studio itu akan bersaing dalam kategori Filem Cereka Antarabangsa Terbaik.

Pemilihan itu dibuat oleh Jawatankuasa Pemilihan Filem Finas yang terdiri daripada pemain industri filem tempatan yang profesional dan berpengalaman.

“Ini selepas ia melalui proses penilaian terperinci berdasarkan kriteria penggambaran seperti pengarahan, penceritaan, sinematografi, lakon layar, lakonan, percampuran bunyi, skor muzik, arahan seni dan penyuntingan.

“Pemilihan juga dibuat berdasarkan pematuhan peraturan pertandingan yang ditetapkan oleh penganjur sendiri,” menurut kenyataan itu.

Finas berkata Prebet Sapu, yang merupakan arahan sulung Muzammer, menampilkan Amerul Affendi dan Mei Fen Lim sebagai peneraju.

Ia turut menampilkan Bront Palarae, Sharifah Amani, Nam Ron, Nadiya Nisaa, Chew Kin Wah, Jay Iswazir, Anas Ridzuan, Roslan Madun, antara lain.

Baca Lagi | ‘Prebet Sapu’ untuk mewakili Malaysia di Oscars

Finas berkata selain anugerah Oscar, filem hitam putih itu turut mewakili Malaysia di pelbagai festival filem antarabangsa termasuk Festival Filem Udine Far East, Itali; Jogja-Netpac Asian Film Festival (JAFF) Indonesia; Festival Filem Asia Reel Toronto, Kanada; Festival Filem Asia Barcelona, ​​Sepanyol; dan Festival Filem Antarabangsa Inovatif di India.

Prebet Sapu berkisarkan tentang seorang pemuda yang mencari rezeki di Kuala Lumpur sebagai pemandu e-hailing haram.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini