Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DAP letak milenial, muka baharu untuk pilihan raya negeri Melaka

DAP

DAP akan meletakkan calon kali pertama di kerusi Pengkalan Batu dan Bandar Hilir untuk pilihan raya negeri Melaka 20 November ini.

Bagi Pengkalan Batu, parti itu telah memilih Muhamad Danish Zainudin yang berusia 25 tahun manakala Leng Chau Yen, 37 tahun akan bertanding di kerusi Bandar Hilir.

Bagi baki kerusi DAP, lima akan dipertahankan oleh penyandang mereka, manakala kawasan Bemban akan menyaksikan Wong Fort Pin digantikan oleh ketua negeri parti itu Tey Kok Kiew.

Tey adalah ADUN Bandar Hilir yang akan ditandingi pembantunya, Leng.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14, DAP meletakkan Norhizam Hassan Baktee di Pengkalan Batu. Beliau berpaling tadah semasa krisis politik 2020 dan cuba menyertai semula PH untuk pilihan raya negeri ini, tetapi ini telah disekat oleh DAP.

Dari segi pengalaman, calon Pengkalan Batu Danish menyertai parti itu pada 2017 dan menjadi setiausaha Pemuda Sosialis DAP Melaka (Dapsy) tahun lalu.

Beliau juga merupakan ketua Dapsy Kota Melaka dan penolong setiausaha publisiti DAP Melaka.

Danish juga pernah berkhidmat sebagai setiausaha politik kepada bekas ADUN Duyong Damian Yeo Shen Li.

Bagi Leng, graduan reka bentuk grafik itu telah berkhidmat sebagai setiausaha politik Tey sejak 2013 dan pernah menjadi timbalan ketua DAPSY Melaka dari 2017 hingga 2019.

DAPs other seat are Gadek (Saminathan Ganesan), Ayer Keruh (Kerk Chee Yee), Kesidang (Allex Seah Shoo Chin), Kota Laksamana (Low Chee Leong), Duyong (Damian) and Bemban (Tey).

Kesemua calon akan bertanding di bawah logo PH.

Baca Lagi | DAP letak milenial, muka baharu untuk pilihan raya negeri Melaka

Dalam pilihan raya negeri Melaka akan datang di mana 28 kerusi dipertandingkan, PKR akan bertanding 11, Amanah, sembilan dan DAP, lapan.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 20 November sebagai hari pengundian bagi pilihan raya negeri Melaka.

Hari penamaan calon ialah 8 November dan pengundian awal akan diadakan pada 16 November.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini