Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Anwar membayangkan PKR, Amanah mungkin mengambil bekas wakil Umno di Melaka

Anwar Ibrahim

Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim malam ini mencadangkan partinya dan sekutu Parti Amanah Negara mungkin mengambil dua daripada empat bekas Adun Melaka yang tindakannya mencetuskan pilihan raya negeri Melaka.

Bagaimanapun, Anwar berkata ini masih belum dimuktamadkan, dan kedua-dua PKR dan Amanah dijangka mengumumkan pagi esok barisan calon mereka untuk pilihan raya negeri.

Dalam sesi sidang video dalam talian yang diadakan malam ini, Anwar berusaha untuk menjelaskan terlebih dahulu kemungkinan penerimaan “satu atau dua” Adun Melaka yang dahulunya daripada Umno.

Anwar mendakwa empat bekas ADUN Melaka itu telah mengembalikan mandat kepada Pakatan Harapan dengan menarik sokongan mereka daripada kerajaan Melaka baru-baru ini dan mengakibatkan DUN dibubarkan, sambil mengakui akan ada pihak yang tidak bersetuju dengan pandangan sedemikian.

Beliau juga mendakwa tidak timbul isu lompat parti politik sejak DUN Melaka dibubarkan.

“Dewan undangan negeri sudah dibubarkan, isu lompat parti, anti lompat parti tidak timbul. Mereka bukan lagi ADUN, kini memerlukan mandat baharu, jadi terpulang kepada parti untuk terima atau tidak,” katanya.

Beliau juga menegaskan bahawa dari segi orang Melayu, Umno mendakwa mendapat sokongan lebih daripada tiga juta orang dan PAS lebih daripada satu juta, sambil mencadangkan bahawa penerimaan bekas ADUN itu akan bersyarat kepada mereka menerima dasar dan kepelbagaian. daripada parti pembangkang.

“Justeru, kami dari parti setahu saya Keadilan pilih satu, Amanah pilih satu, walaupun akan dimuktamadkan lewat malam ini, insya-Allah pagi esok kami umumkan,” katanya.

Awal hari ini, DAP — rakan sekutu PKR dan Amanah dalam gabungan Pakatan Harapan — telah mengumumkan tujuh calonnya untuk pilihan raya negeri Melaka.

Baca Lagi | Anwar membayangkan PKR, Amanah mungkin mengambil bekas wakil Umno di Melaka

DAP pada 2 November lalu menggesa sekutunya untuk mempertimbangkan semula kemungkinan meletakkan dua bekas ADUN Umno sebagai calon Pakatan Harapan dalam pilihan raya Melaka, membayangkan bahawa ia akan menjadi satu kesilapan kerana PH akan kehilangan landasan moral yang tinggi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 20 November sebagai hari pengundian bagi pilihan raya negeri Melaka.

Hari penamaan calon ialah 8 November dan pengundian awal akan diadakan pada 16 November.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini