The Malaysia Post

Anwar membayangkan PKR, Amanah mungkin mengambil bekas wakil Umno di Melaka

Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim malam ini mencadangkan partinya dan sekutu Parti Amanah Negara mungkin mengambil dua daripada empat bekas Adun Melaka yang tindakannya mencetuskan pilihan raya negeri Melaka.

Bagaimanapun, Anwar berkata ini masih belum dimuktamadkan, dan kedua-dua PKR dan Amanah dijangka mengumumkan pagi esok barisan calon mereka untuk pilihan raya negeri.

Dalam sesi sidang video dalam talian yang diadakan malam ini, Anwar berusaha untuk menjelaskan terlebih dahulu kemungkinan penerimaan “satu atau dua” Adun Melaka yang dahulunya daripada Umno.

Anwar mendakwa empat bekas ADUN Melaka itu telah mengembalikan mandat kepada Pakatan Harapan dengan menarik sokongan mereka daripada kerajaan Melaka baru-baru ini dan mengakibatkan DUN dibubarkan, sambil mengakui akan ada pihak yang tidak bersetuju dengan pandangan sedemikian.

Beliau juga mendakwa tidak timbul isu lompat parti politik sejak DUN Melaka dibubarkan.

“Dewan undangan negeri sudah dibubarkan, isu lompat parti, anti lompat parti tidak timbul. Mereka bukan lagi ADUN, kini memerlukan mandat baharu, jadi terpulang kepada parti untuk terima atau tidak,” katanya.

Beliau juga menegaskan bahawa dari segi orang Melayu, Umno mendakwa mendapat sokongan lebih daripada tiga juta orang dan PAS lebih daripada satu juta, sambil mencadangkan bahawa penerimaan bekas ADUN itu akan bersyarat kepada mereka menerima dasar dan kepelbagaian. daripada parti pembangkang.

“Justeru, kami dari parti setahu saya Keadilan pilih satu, Amanah pilih satu, walaupun akan dimuktamadkan lewat malam ini, insya-Allah pagi esok kami umumkan,” katanya.

Awal hari ini, DAP — rakan sekutu PKR dan Amanah dalam gabungan Pakatan Harapan — telah mengumumkan tujuh calonnya untuk pilihan raya negeri Melaka.

Baca Lagi | Anwar membayangkan PKR, Amanah mungkin mengambil bekas wakil Umno di Melaka

DAP pada 2 November lalu menggesa sekutunya untuk mempertimbangkan semula kemungkinan meletakkan dua bekas ADUN Umno sebagai calon Pakatan Harapan dalam pilihan raya Melaka, membayangkan bahawa ia akan menjadi satu kesilapan kerana PH akan kehilangan landasan moral yang tinggi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 20 November sebagai hari pengundian bagi pilihan raya negeri Melaka.

Hari penamaan calon ialah 8 November dan pengundian awal akan diadakan pada 16 November.

Read Previous

DAP letak milenial, muka baharu untuk pilihan raya negeri Melaka

Read Next

ABBA kembali dengan album baharu selepas berehat selama 40 tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.