The Malaysia Post

ABBA kembali dengan album baharu selepas berehat selama 40 tahun

Sensasi pop Sweden ABBA membuat kemunculan semula pada hari Jumaat dengan album baharu mereka Voyage, hampir 40 tahun selepas mereka berpisah, dengan konsert avatar digital akhirnya dirancang di London.

Agnetha, Bjorn, Benny dan Anni-Frid — membentuk akronim ABBA — tidak mengeluarkan sebarang muzik baharu sejak perpisahan mereka pada 1982, setahun selepas album terakhir mereka The Visitors.

Voyage akan disiarkan secara langsung pada tengah malam pada hari Khamis dalam pelbagai zon waktu, untuk menggembirakan peminat lama di seluruh dunia.

Beberapa peminat di negara asal kumpulan itu Sweden merancang pesta mendengar untuk keluaran yang dinanti-nantikan.

Selepas bertahun-tahun spekulasi dan beberapa petunjuk yang digugurkan, kumpulan itu akhirnya mengumumkan perjumpaan semula dan album baharu pada bulan September, dan mengeluarkan single I still have faith in you dan Don’t shut me down.

Pelayaran 10 trek bukan semua kumpulan akan dikeluarkan.

Mereka juga akan mendedahkan avatar digital – digelar “ABBAtars” – pada konsert di London pada bulan Mei, menyerupai diri mereka pada tahun 1979.

Hologram adalah produk projek selama bertahun-tahun, direka dengan kerjasama syarikat kesan khas pencipta Star Wars George Lucas.

Berulang kali ditangguhkan oleh masalah teknikal, kemudian oleh pandemik Covid-19, mereka akhirnya akan diumumkan pada bulan Mei.

‘bunyi ABBA’

Kumpulan itu pada mulanya mengimpikan idea avatar, dan kemudian muzik mengikutinya.

Menjelang 2018, ABBA telah mengesahkan khabar angin tentang mereka kembali ke studio dan sekurang-kurangnya dua lagu baharu sedang dirakamkan.

Tetapi kesakitan yang besar telah diambil untuk merahsiakan muzik itu.

“Mula-mula ia hanya dua lagu, dan kemudian kami berkata: ‘Baiklah, mungkin kami perlu membuat beberapa lagu lain’, apa kata anda perempuan dan mereka berkata ‘Ya’,” Benny Andersson, 74, menjelaskan apabila album itu diumumkan.

“Kemudian saya bertanya kepada mereka ‘kenapa kita tidak buat album penuh?’,” tambahnya.

Dia dan Bjorn Ulvaeus, 76, telah mempromosikan album itu dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dengan Agnetha Faltskog yang berusia 71 tahun dan Anni-Frid Lyngstad, 75, memilih untuk melepaskan diri daripada jadual promosi yang sibuk.

Semua promosi dihentikan selama 24 jam minggu ini selepas dua orang maut pada konsert penghormatan di utara Stockholm pada petang Selasa.

Sebagai tambahan kepada dua lagu yang dikeluarkan pada bulan September, lagu ketiga dari album itu diterbitkan pada bulan Oktober, versi moden Just A Notion, pada asalnya dirakam pada tahun 1978 tetapi tidak pernah dikeluarkan sebelum ini.

Lagu-lagu yang baru dikeluarkan tidak dapat lari daripada dibandingkan dengan lagu-lagu hits seperti Waterloo, Dancing Queen, Mamma Mia, The Winner Takes It All dan Money, Money, Money, tetapi ahli kumpulan tidak bimbang tentang peminat yang mengecewakan. 

“Kami tidak perlu membuktikan apa-apa, apa yang penting jika orang fikir kami lebih baik sebelum ini?” Andersson memberitahu akhbar harian Sweden Dagens Nyheter.

Menurut Jean-Marie Potiez, salah seorang pakar antarabangsa kumpulan yang paling terkenal, usia telah memberikan beberapa penyanyi kelebihan baru.

“Suara Agnetha dan Anni-Frid telah kehilangan nada tinggi mereka, yang normal memandangkan usia mereka, tetapi mereka telah mendapat kedalaman dan kepekaan.”

Baca Lagi | ABBA kembali dengan album baharu selepas berehat selama 40 tahun

“Apabila mereka menyanyi bersama-sama, kedua-duanya, seperti pada Don’t Shut Me Down, ia adalah bunyi ABBA.”

Walaupun dua perceraian – Bjorn dan Agnetha dan Benny dan Anni-Frid kedua-duanya telah berkahwin selama beberapa tahun – keempat-empat mereka kekal sebagai kawan baik.

Tetapi Voyage, album studio kesembilan kumpulan itu, sememangnya akan menjadi yang terakhir mereka, kedua-dua B kumpulan itu mengesahkan dalam temu bual dengan The Guardian pada akhir Oktober.

Read Previous

Anwar membayangkan PKR, Amanah mungkin mengambil bekas wakil Umno di Melaka

Read Next

Muhyiddin berharap pertembungan Perikatan-BN di Melaka tidak akan menjejaskan hubungan kerajaan persekutuan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.