Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ucapan Khairy tidak merujuk kepada kes liwat Anwar

Khairy Jamaluddin Abu Bakar

Mahkamah Rayuan hari ini diberitahu bahawa ucapan Khairy Jamaluddin Abu Bakar semasa kempen Pilihan Raya Umum ke-12 pada 2008 merujuk kepada penggabungan atau kerjasama antara parti pembangkang untuk pilihan raya dan tidak dikaitkan dengan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Peguam Khairy Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berkata ucapan itu menggunakan jenaka kiasan untuk menyampaikan mesej bahawa pakatan antara parti pembangkang hanyalah sekadar perkahwinan yang selesa.

“Berulang kali, perayu (Khairy) merujuk kepada fakta bahawa dia tidak bermaksud sebarang makna homoseksual atau makna seksual, yang didakwa dalam saman Anwar.

“Anak guam saya bercakap mengenai parti politik. Anda tidak boleh meliwat parti politik, itu adalah satu tindakan yang mustahil. Ia dituturkan dalam konteks kiasan,” kata Muhammad Shafee melalui telesidang dari New York dalam rayuan Khairy terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan saman fitnah Anwar.

Pada 25 Oktober, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan permohonan Muhammad Shafee yang menghadapi pertuduhan pengubahan wang haram dan mengemukakan penyata cukai yang tidak betul, untuk membebaskan sementara pasport yang disita bagi membolehkannya pergi ke New York untuk menguruskan penyelesaian pengajian tinggi anaknya.

Peguam itu seterusnya berhujah bahawa perayu bercakap mengenai penggabungan atau kerjasama antara parti pembangkang iaitu PAS, PKR dan DAP untuk tujuan murni pilihan raya.

“Beliau (Khairy) membandingkan pengaturan sedemikian dengan perkahwinan mudah atau perkahwinan kontrak yang pada dasarnya tidak bertujuan untuk kekal dan dilakukan hanya untuk mencapai tujuan sementara jangka pendek tertentu.

“Konteks di mana kata-kata ini dibuat ialah parti politik dalam pembangkang bersatu tetapi tidak kekal bersatu manakala Barisan Nasional dan parti gabungannya kekal bersama.

“Anak guam saya bercakap mengenai kahwin mutaah, iaitu seperti perkahwinan sementara atau kontrak dan ia dikaitkan dengan parti pembangkang dan cara mereka bertindak,” kata Muhammad Shafee.

Perbicaraan yang didengar secara maya di hadapan hakim tiga panel terdiri daripada Datuk Lee Swee Seng, Datuk Darryl Goon Siew Chye dan Datuk Ghazali Cha bersambung pada 17 Jan tahun depan.

Anwar, yang merupakan presiden PKR, menyaman Khairy, yang ketika itu Menteri Belia dan Sukan dan Naib Ketua Pemuda Umno, pada 7 Mac 2008, mendakwa Khairy telah mengeluarkan kata-kata fitnah mengenainya semasa ceramah di Lembah Pantai pada 20 Februari yang sama tahun yang membawa kepada penyiaran klip video bertajuk “Anwar and kin no threat” di portal berita.

Pada September 2017, hakim Mahkamah Tinggi Azizul Azmi Adnan membenarkan saman Anwar terhadap Khairy dan mendapati Khairy bertanggungjawab atas fitnah dan oleh itu memerintahkan Khairy membayar RM150,000 sebagai ganti rugi am kepada Anwar.

Hakim juga menolak permohonan Khairy untuk meminda pernyataan pembelaannya dengan mengatakan bahawa kenyataannya adalah komen yang adil.

Baca Lagi | Ucapan Khairy tidak merujuk kepada kes liwat Anwar

Khairy kemudiannya memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi tetapi pada Februari 2018, Mahkamah Rayuan telah membatalkannya selepas membenarkan permohonan peguam Anwar untuk membatalkan notis rayuan.

Pada 15 Disember tahun lepas, Mahkamah Persekutuan membenarkan rayuan Khairy untuk kesnya dibicarakan semula mengikut merit penuhnya di Mahkamah Rayuan.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini