The Malaysia Post

KKM kata Muhyiddin, Najib tak langgar SOP perhimpunan politik Melaka

Sama ada Tan Sri Muhyiddin Yassin dari Bersatu mahupun Datuk Seri Najib Razak dari Umno tidak melanggar larangan perhimpunan politik semasa lawatan mereka ke Melaka baru-baru ini menjelang pilihan raya negeri, kata Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini.

Menurut kementerian itu, kedua-dua ahli politik itu tidak menyertai mana-mana perhimpunan politik dengan “walkabouts” mereka.

Bagaimanapun, kementerian berkata penganjur walkabout didapati gagal memastikan pematuhan jarak fizikal yang sepatutnya di kalangan orang ramai semasa lawatan itu dan oleh itu, telah didenda RM24,000 secara kolektif.

“Kementerian Kesihatan Malaysia ingin merujuk kepada isu pelanggaran SOP dalam aktiviti pilihan raya negeri Melaka melibatkan dua individu yang tular di media sosial iaitu YB Tan Sri Muhyiddin Yassin dan YB Datuk Seri Najib Razak.

“Siasatan Jabatan Kesihatan Melaka mendapati tiada sebarang aktiviti berbentuk perhimpunan sosial berkaitan pilihan raya negeri Melaka sepanjang lawatan mereka, yang lebih berbentuk walkabout,” kata KKM dalam satu kenyataan.

“Bagaimanapun, berdasarkan pemerhatian dan siasatan oleh pegawai yang diberi kuasa di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988, kompaun RM20,000 telah ditawarkan kepada Perikatan Nasional Melaka atas penganjuran majlis yang melibatkan kehadiran Tan Sri Muhyiddin Yassin,” katanya.

“Satu lagi kompaun RM4,000 ditawarkan kepada individu yang menganjurkan majlis itu yang dihadiri Datuk Seri Najib Razak.

“Kedua-dua kompaun itu adalah atas kegagalan penganjur memastikan penjarakan fizikal yang selamat oleh orang ramai yang berkumpul,” tambah KKM.

Najib dan Muhyiddin, kedua-duanya bekas perdana menteri, dirakamkan melawat beberapa kawasan di Melaka menjelang kempen rasmi pilihan raya yang sepatutnya bermula hanya dari 8 November.

Baik ahli politik dari Melaka mahupun ahli parlimen yang dipilih di sana. Najib ialah Ahli Parlimen Pekan, sebuah kawasan di Pahang manakala Muhyiddin adalah Ahli Parlimen Pagoh, iaitu di Johor.

Klip video itu dikongsi secara meluas di platform media sosial, dan mendapat perbandingan daripada rakyat Malaysia yang bertanya sama ada tindakan telah diambil terhadap dua penggubal undang-undang daripada parti pemerintah yang serupa dengan penalti yang dikenakan terhadap parti Pembangkang seperti PKR dan Muda.

PKR, parti komponen utama gabungan Pakatan Harapan, telah dikenakan denda RM10,000 baru-baru ini kerana ceramah bergeraknya yang meminta pemimpinnya bercakap di belakang trak menggunakan pembesar suara, menyasarkan kawasan perumahan.

Muda juga dikenakan denda RM4,000 kerana mengadakan sidang media di Melaka minggu lalu yang menyaksikan hanya lima orang yang hadir memerhatikan jarak fizikal yang diperlukan, dan menegaskan telah diberi kelulusan terlebih dahulu oleh polis.

Baca Lagi | KKM kata Muhyiddin, Najib tak langgar SOP perhimpunan politik Melaka

Dalam kenyataan hari ini, KKM mencadangkan ia telah bertindak adil dan tanpa layanan keutamaan.

“Kementerian tidak akan teragak-agak untuk mengeluarkan kompaun kepada mana-mana individu atau organisasi yang gagal mematuhi SOP oleh Majlis Keselamatan Negara atau Pelan Pemulihan Negara,” katanya.

Read Previous

Nadiah Wan, Ketua Pegawai Eksekutif Hospital Thomson, antara 20 ahli perniagaan wanita paling berkuasa Forbes Asia

Read Next

Ucapan Khairy tidak merujuk kepada kes liwat Anwar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.