The Malaysia Post

Nadiah Wan, Ketua Pegawai Eksekutif Hospital Thomson, antara 20 ahli perniagaan wanita paling berkuasa Forbes Asia

Wan Nadiah Wan Abdullah Yaakob, Ketua Pegawai Eksekutif Hospital Thomson di Kota Damansara, Selangor, adalah satu-satunya rakyat Malaysia yang tersenarai dalam 29 Ahli Perniagaan Wanita Kuasa Forbes Asia tahun ini.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan dan pengarah eksekutif TMC Life Sciences (TMCLS), lebih dikenali dengan nama ringkasnya Nadiah Wan.

Forbes Asia berkata senarai itu — yang menyenaraikan 20 pemimpin perniagaan wanita terbaik di Asia — menonjolkan mereka yang telah menyesuaikan diri dan berkembang maju di tengah-tengah pandemik Covid-19.

“Pelanggan kami tahun ini memegang peranan kepimpinan merentas industri merangkumi perbankan dan ekuiti persendirian kepada pembuatan, penjagaan kesihatan dan teknologi. Kesemua mereka telah menandakan pencapaian baru – dan dalam banyak kes mengembangkan perniagaan mereka – walaupun pandemik yang berlarutan.

“20 wanita ini, dalam lingkungan 30-an hingga 70-an dari seluruh rantau Asia-Pasifik, menunjukkan bahawa jantina dan umur tidak boleh menghalang kejayaan,” kata Forbes Asia dalam satu kenyataan mengumumkan senarai 2021nya.

Ia menambah bahawa semua wanita yang ditonjolkan tahun ini adalah pendatang baharu dalam senarai itu, dan dipilih atas pencapaian mereka dalam menguruskan sama ada perniagaan dengan hasil yang besar atau permulaan bernilai lebih AS$100 juta (RM414.9 juta).

Nadiah yang berusia 37 tahun diiktiraf atas usahanya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif TMCLS perdana di Malaysia di mana beliau memperkenalkan pasukan petugas Covid-19 di hospital dan melancarkan aplikasi mudah alih, menyediakan penjagaan pesakit hujung ke hujung jarak jauh daripada temu janji, saringan dan penilaian kepada perkhidmatan pemulihan dan penghantaran ubat.

Menurut Forbes Asia, TMCLS mencatatkan hasil sebanyak RM201 juta, naik 6 peratus, untuk tahun kewangan yang berakhir pada Jun walaupun terdapat tol pandemik Covid-19 ke atas industri pelancongan perubatan Malaysia.

“Keuntungan selepas cukai ialah RM20 juta, meningkat 86 peratus tahun ke tahun, terutamanya disebabkan oleh liabiliti cukai tertunda.

“Pelan pengembangan TMC termasuk kapasiti tiga kali ganda di hospitalnya kepada 600 katil, dan menambah dua makmal kateterisasi, 154 klinik pesakit luar, 11 suite bersalin dan sepuluh dewan bedah,” kata Forbes Asia.

TMCLS ialah sebahagian daripada Kumpulan Perubatan Thomson, yang merupakan salah satu pengendali penjagaan kesihatan terbesar untuk wanita dan kanak-kanak di Singapura.

Nadiah dilantik sebagai pengarah eksekutif TMCLS pada Februari 2019. Sebelum itu, beliau adalah ketua pegawai operasi di Pusat Perubatan Sunway selepas dinaikkan pangkat sebagai pengarah pembangunan perniagaan dan komunikasi korporatnya pada Oktober 2016. 

Beliau memiliki Ijazah Sarjana Kesihatan Awam (Pemakanan) dari London School of Hygiene and Tropical Medicine di UK dan ijazah akademik dalam Sains Biokimia dari Harvard College, Amerika Syarikat. Beliau kini berkhidmat sebagai naib presiden Kelab Harvard Malaysia.

Baca Lagi | Nadiah Wan, Ketua Pegawai Eksekutif Hospital Thomson, antara 20 ahli perniagaan wanita paling berkuasa Forbes Asia

Orang lain dalam senarai Forbes Asia 2021 termasuk Marina Budiman warga Indonesia, pengasas bersama dan pesuruhjaya presiden DCI Indonesia — pengendali pusat data terbesar di Indonesia — dan Cao Xiaochun dari China, yang mengasaskan firma perubatan Hangzhou Tigermed Consulting pada 2004 bersama suaminya Ye Xiaoping.

Jepun dan Singapura mempunyai perwakilan terbanyak dalam senarai Ahli Perniagaan Wanita Kuasa Asia 2021 Forbes Asia. Kedua-dua negara masing-masing menampilkan tiga wanita perniagaan.

Indonesia, India, Korea Selatan dan Hong Kong masing-masing mempunyai dua wanita perniagaan manakala China, Australia, Taiwan, Filipina, Thailand dan Malaysia semuanya menampilkan seorang wanita perniagaan.

Read Previous

Beberapa bahagian Umno menolak kerjasama dengan Bersatu, kata ketua bahagian Tangga Batu parti

Read Next

KKM kata Muhyiddin, Najib tak langgar SOP perhimpunan politik Melaka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.