The Malaysia Post

Beberapa bahagian Umno menolak kerjasama dengan Bersatu, kata ketua bahagian Tangga Batu parti

Beberapa bahagian Umno di Melaka menolak sebarang bentuk kerjasama antara Umno dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pada pilihan raya negeri pada 20 November ini.

Bercakap bagi pihak kumpulan itu, Ketua Umno Bahagian Tangga Batu Datuk Seri Mohamad Ali Mohamad berkata keputusan itu diambil kerana menghormati kehendak akar umbi parti dan juga kerana faktor lain yang menyebabkan kerjasama itu mustahil.

“Keputusan ini adalah atas kehendak akar umbi. Ini adalah pendirian terakhir kami, bermakna kami tidak akan mengadakan sebarang perbincangan atau hubungan lagi dengan Bersatu,” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Turut hadir Ketua Umno Bahagian Kota Melaka Datuk Abdul Razak Abdul Rahman, Ketua Bahagian Hang Tuah Jaya Datuk Mohd Ridhwan Mohd Ali dan Timbalan Ketua Bahagian Alor Gajah Datuk Rosepandi Leman.

Mohamad Ali juga mahu Umno memperkukuh kerjasama Muafakat Nasional dengan PAS bagi menghadapi pilihan raya Melaka.

“Jadi saya menggesa semua ahli Umno dan PAS bergabung tenaga dalam usaha memenangi pilihan raya Melaka untuk manfaat semua rakyat di Melaka,” tambahnya.

Baca Lagi | Beberapa bahagian Umno menolak kerjasama dengan Bersatu, kata ketua bahagian Tangga Batu parti

Pengundian untuk pilihan raya negeri adalah pada 20 November dan penamaan calon pada 8 November.

Pilihan raya negeri itu diadakan berikutan pembubaran Dewan Undangan Negeri Melaka pada 4 Oktober lalu, yang tercetus selepas empat ADUN menarik balik sokongan mereka kepada Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Read Previous

Atlet emas Olimpik Filipina Hidilyn untuk membangunkan pusat latihan angkat berat di Melaka

Read Next

Nadiah Wan, Ketua Pegawai Eksekutif Hospital Thomson, antara 20 ahli perniagaan wanita paling berkuasa Forbes Asia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.