Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Beberapa bahagian Umno menolak kerjasama dengan Bersatu, kata ketua bahagian Tangga Batu parti

UMNO

Beberapa bahagian Umno di Melaka menolak sebarang bentuk kerjasama antara Umno dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pada pilihan raya negeri pada 20 November ini.

Bercakap bagi pihak kumpulan itu, Ketua Umno Bahagian Tangga Batu Datuk Seri Mohamad Ali Mohamad berkata keputusan itu diambil kerana menghormati kehendak akar umbi parti dan juga kerana faktor lain yang menyebabkan kerjasama itu mustahil.

“Keputusan ini adalah atas kehendak akar umbi. Ini adalah pendirian terakhir kami, bermakna kami tidak akan mengadakan sebarang perbincangan atau hubungan lagi dengan Bersatu,” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Turut hadir Ketua Umno Bahagian Kota Melaka Datuk Abdul Razak Abdul Rahman, Ketua Bahagian Hang Tuah Jaya Datuk Mohd Ridhwan Mohd Ali dan Timbalan Ketua Bahagian Alor Gajah Datuk Rosepandi Leman.

Mohamad Ali juga mahu Umno memperkukuh kerjasama Muafakat Nasional dengan PAS bagi menghadapi pilihan raya Melaka.

“Jadi saya menggesa semua ahli Umno dan PAS bergabung tenaga dalam usaha memenangi pilihan raya Melaka untuk manfaat semua rakyat di Melaka,” tambahnya.

Baca Lagi | Beberapa bahagian Umno menolak kerjasama dengan Bersatu, kata ketua bahagian Tangga Batu parti

Pengundian untuk pilihan raya negeri adalah pada 20 November dan penamaan calon pada 8 November.

Pilihan raya negeri itu diadakan berikutan pembubaran Dewan Undangan Negeri Melaka pada 4 Oktober lalu, yang tercetus selepas empat ADUN menarik balik sokongan mereka kepada Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini