The Malaysia Post

Atlet emas Olimpik Filipina Hidilyn untuk membangunkan pusat latihan angkat berat di Melaka

Atlet angkat berat Filipina, Hidilyn Diaz bercadang untuk menaik taraf pusat latihan di Kampung Kesang Tua di sini yang melonjakkannya ke kegemilangan Olimpik, sebagai tanda penghargaan kepada Melaka.

Naib Presiden Persekutuan Angkat Berat Malaysia Ahmad Janius Abdullah berkata Hidilyn, yang memenangi emas Olimpik pertama Filipina di Tokyo baru-baru ini, sanggup mengeluarkan RM100,000 untuk projek naik taraf itu.

“Malam tadi dia menghubungi saya dan bercakap mengenai hasratnya untuk menaik taraf kemudahan latihan untuk kegunaan atlet angkat berat negara bagi membuat persiapan menghadapi pelbagai kejohanan.

“Dia juga meminta saya memperkenalkannya kepada kontraktor hari ini untuk berbincang membina gimnasium angkat berat dan asrama untuk manfaat atlet angkat berat. Beliau mahu projek itu dimulakan secepat mungkin,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

Hidilyn tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Sabtu lalu dan terus ke Kampung Kesang Tua untuk menjalani kuarantin sehingga 5 November ini.

 “Malah, selepas kejayaan Hidilyn mendapat liputan meluas akhbar, terdapat permintaan daripada persatuan angkat berat dari negara seperti Thailand dan India untuk menghantar atlet angkat berat mereka ke sini untuk menjalani latihan.

Baca Lagi | Atlet emas Olimpik Filipina Hidilyn untuk membangunkan pusat latihan angkat berat di Melaka

“Sejak larangan perjalanan rentas negeri ditarik balik, kami menerima kunjungan banyak pihak yang ingin mengambil gambar tempat latihan itu,” tambahnya.

Hidilyn, 30, membuat persiapan untuk Sukan Olimpik dengan menjalani latihan di fasiliti kampung selepas terkandas dengan sekatan pergerakan yang dikenakan bagi mengawal penularan Covid-19 tahun lalu.

Read Previous

Pengiklan kembali kepada pelakon Korea Selatan Kim Seon-ho berikutan skandal pengguguran yang didakwa

Read Next

Beberapa bahagian Umno menolak kerjasama dengan Bersatu, kata ketua bahagian Tangga Batu parti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.