The Malaysia Post

Mania ‘Spider-man’ mencipta rekod pandemik hari pembukaan untuk teater

Spider-man: No Way Home meraih AS$50 juta (RM210.9 juta) di pawagam AS dan Kanada pada Khamis, jumlah ketiga tertinggi untuk tayangan pratonton mendahului apa yang dijangka menjadi hujung minggu besar-besaran di pawagam yang mengalami kesukaran. melalui pandemik.

Jualan hari pembukaan mencatat rekod untuk era Covid-19. Penganalisis box office meramalkan jumlah penerimaan domestik untuk No Way Home sepanjang hujung minggu boleh mencecah setinggi AS$240 juta, yang akan menempatkannya dalam lima filem pertama debut sepanjang masa.

Filem adiwira berbajet besar yang diterbitkan bersama oleh Sony Corp dan Walt Disney Co dibintangi Tom Holland sebagai adiwira web-slinging dan Zendaya sebagai teman wanitanya, MJ. Filem ini ditayangkan secara eksklusif di pawagam.

Kejayaan awal filem itu merupakan berita yang dialu-alukan untuk rangkaian pawagam, termasuk AMC Entertainment Holdings, Cinemark dan rangkaian Regal Cineworld. Cinemark berkata No Way Home menyampaikan jualan malam pembukaan terbesarnya sepanjang masa.

Saham AMC, yang dipanggil saham meme kegemaran di kalangan pelabur runcit, melonjak 23.5 peratus kepada AS$30.19 dalam sesi dagangan aktif pada hari Jumaat. Saham Cinemark naik 2.9 peratus pada AS$16.63.

Pulangan menunjukkan bahawa filem itu menarik ramai penonton wayang buat kali pertama semasa wabak, walaupun dengan penyebaran varian Omicron baharu, kata Shawn Robbins, ketua penganalisis dengan BoxOfficePro.com.

“Ini juga merupakan contoh kandungan yang betul pada masa yang sesuai dengan koridor percutian mula rancak,” katanya.

Robbins meramalkan No Way Home akan menamatkan hujung minggu antara AS$190 juta hingga AS$240 juta di pawagam domestik.

Pembukaan terbesar wabak itu setakat ini ialah filem adiwira Venom: Let There Be Carnage, yang memperoleh AS$90 juta dalam negara dalam tempoh tiga hari pertamanya pada Oktober.

Baca Lagi | Mania ‘Spider-man’ mencipta rekod pandemik hari pembukaan untuk teater

No Way Home menerima sambutan yang meriah daripada pengkritik filem. Setakat semalam, 95 peratus daripada 220 ulasan dijaringkan sebagai positif di laman web Rotten Tomatoes.

Read Previous

Rina Harun: Srikandi mahu 30 peratus calon PRU15 datang dari sayap Wanita

Read Next

Peng menafikan membuat dakwaan serangan seks tetapi WTA tidak yakin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.