The Malaysia Post

Rina Harun: Srikandi mahu 30 peratus calon PRU15 datang dari sayap Wanita

Rina Mohd Harun

Credits: yimg

Sayap Srikandi Bersatu mengesyorkan bahawa pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) akan datang 30 peratus daripada senarai calon adalah daripada sayap itu, kata ketuanya Datuk Seri Rina Mohd Harun

Rina berkata cadangan itu berdasarkan pilihan raya negeri Melaka baru-baru ini apabila Perikatan Nasional (PN) mencalonkan Datuk Mas Ermieyati Samsudin sebagai calon ketua menteri Melaka jika parti itu terus memenangi pilihan raya itu.

“Ini menunjukkan pemimpin wanita diiktiraf dan diberi kepercayaan untuk memimpin negeri dan negara. Srikandi yakin sepenuhnya bahawa peranan wanita dalam politik akan terus diperkukuh dan mereka akan diperkasakan lagi untuk meningkatkan penglibatan dalam kalangan wanita di negara ini.

“Oleh itu, saya mencadangkan untuk bertanding pada PRU15 akan datang, 30 peratus daripada calon mesti datang daripada Srikandi dalam memartabatkan wanita dalam kepimpinan memandangkan bagaimana keyakinan diberikan kepada sayap Srikandi pada pilihan raya Melaka baru-baru ini,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan dasar kepada perwakilan pada Perhimpunan Agung tahunan ketiga Srikandi sempena Perhimpunan Agung tahunan keempat Bersatu, di sini hari ini.

Rina berkata beliau menyokong penuh penubuhan sayap Srikandi Muda untuk memberi tumpuan kepada wanita berumur 35 tahun ke bawah, sambil menambah bahawa setakat ini anggota belia wanita Srikandi adalah sebahagian daripada biro wanita yang bekerja sebagai sukarelawan dalam prgrammes Srikandi.

“Sudah tiba masanya biro ini diangkat menjadi sayap Bersatu. Saya yakin sayap keempat ini mampu mengukuhkan parti melalui program dan platform yang sesuai dengan usia mereka, bagi membolehkan Bersatu terus terbang lebih tinggi,” katanya.

Pada 16 Dis, Setiausaha Agung Bersatu Datuk Seri Hamzah Zainudin dilaporkan berkata, penubuhan sayap Srikandi Muda akan melibatkan pindaan perlembagaan parti Bersatu yang akan dimuktamadkan pada Perhimpunan Agung ini.

Selain itu, Rina mengumumkan penubuhan Tabung Kebajikan Srikandi bagi membantu dan melindungi kebajikan ahli Srikandi dan sebagai permulaan, hari ini dia telah menyumbang RM50,000 untuk diagihkan kepada ahli yang kehilangan suami dan punca pendapatan.

Sementara itu, Ketua Pemuda Bersatu (Armada) Senator Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal dalam ucapan dasarnya berkata, berikutan kelulusan menurunkan had umur mengundi kepada 18 tahun, parti itu perlu berusaha mendekati kumpulan itu kerana mereka akan menjadi blok pengundi terbesar di dunia. jangka sederhana.

“Ini akan menimbulkan cabaran dari segi sosialisasi politik kerana kesedaran, pengetahuan dan penyertaan masyarakat dalam proses politik adalah pada tahap yang sangat rendah.

Baca Lagi | Rina Harun: Srikandi mahu 30 peratus calon PRU15 datang dari sayap Wanita

“Tambahan pula, tanpa sebarang tawaran untuk meyakinkan rakyat, khususnya golongan muda, adalah sukar bagi sesebuah parti untuk meraih sokongan dan memenangi undi,” katanya sambil menambah bahawa kini menjadi tanggungjawab Armada untuk melibatkan dan meyakinkan pengundi muda.

Read Previous

Pemuda MCA menubuhkan pasukan petugas khas pada Undi18

Read Next

Mania ‘Spider-man’ mencipta rekod pandemik hari pembukaan untuk teater

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here