The Malaysia Post

Pemuda MCA menubuhkan pasukan petugas khas pada Undi18

Nicole Wong Siaw Ting

Credits: yimg

Pemuda MCA telah menubuhkan pasukan petugas khas yang akan bekerjasama dengan kerajaan sepanjang proses pelaksanaan Undi18, kata ketuanya, Datuk Nicole Wong Siaw Ting.

Pasukan petugas itu diketuai bersama oleh pengerusi Biro Undang-undang sayap Ryan Ho Kwok Xheng, pengerusi biro Penyelarasan Pergerakan Masyarakat Sivilnya Heng Zhi Li, dan ahli jawatankuasa pusat Kong Suet Ping.

“Pasukan petugas juga akan ditubuhkan di setiap negeri untuk berhubung dengan belia, mengumpul maklumat dan mewujudkan komunikasi dua hala dengan unit pembuat keputusan daripada kerajaan,” katanya dalam ucapan pada Mesyuarat Agung Tahunan Pemuda MCA ke-57 di sini. Wisma MCA hari ini.

Mesyuarat yang dirasmikan oleh timbalan presiden MCA, Senator Datuk Mah Hang Soon, yang juga Timbalan Menteri Pendidikan I itu dihadiri 317 perwakilan secara fizikal dan maya.

Wong berkata pelaksanaan Undi18 yang diwartakan pada 1 Dis dan berkuat kuasa 15 Dis menyaksikan peningkatan 40 peratus dalam jumlah pengundi muda berdaftar, sekali gus menggalakkan lebih ramai calon muda bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) akan datang.

 Dr Mah, dalam ucapan perasmiannya, berkata MCA harus menumpukan usaha memikat pengundi muda dan baharu berumur 18 tahun pada PRU15 akan datang.

“Susulan pelaksanaan Undi18, saya percaya perkembangan politik di negara kita akan mengalami anjakan ke arah golongan muda, mewujudkan lebih banyak platform untuk golongan belia mempamerkan bakat mereka dan meluahkan pandangan.

“Belia MCA harus bersedia untuk meningkatkan kecekapan, kepimpinan dan etika dalam kalangan pemimpin untuk menjadi ahli politik yang disegani, sekali gus menarik lebih ramai golongan muda menyertai kami,” tambahnya.

Sementara itu, Ketua Pemuda Barisan Nasional (BN) Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki dalam rakaman ucapannya berkata BN akan terus bekerja sebagai pasukan yang kuat dengan menampilkan muka baharu daripada generasi muda pada PRU15 melalui pelaksanaan Undi18.

 “Pengundi muda ini yang pertama kali mengundi secara automatik adalah antara yang perlu kita dekati secara strategik,” katanya.

Baca Lagi | Pemuda MCA menubuhkan pasukan petugas khas pada Undi18

Pindaan menurunkan umur mengundi kepada 18 tahun dan pendaftaran pemilih automatik diwartakan pada 1 Dis dan berkuat kuasa Rabu lalu selepas mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Read Previous

Pengundi Batu Lintang percaya tiada calon yang digemari, menyebabkan perlumbaan terbuka luas

Read Next

Rina Harun: Srikandi mahu 30 peratus calon PRU15 datang dari sayap Wanita

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here