The Malaysia Post

1,866 pusat mengundi akan dibuka esok di Sarawak

Suruhanjaya Pilihan Raya

Credits: yimg

Sebanyak 1,866 pusat mengundi melibatkan 3,555 saluran pengundian akan dibuka untuk pilihan raya negeri Sarawak ke-12 esok.

Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Ikmalrudin Ishak berkata seramai 46,565 petugas akan bertugas bagi memudahkan proses pengundian yang akan diadakan dari 7.30 pagi hingga 5 petang.

“Seramai 1,213,769 pengundi akan membuang undi esok. SPR berharap pengundi dapat menunaikan tanggungjawab mereka untuk keluar mengundi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata pengundi diwajibkan memakai topeng muka, diperiksa suhu badan, menggunakan pembersih tangan, merekod kehadiran dan mengamalkan penjarakan fizikal.

“Hand sanitizer akan disediakan di semua pusat mengundi dan pengundi perlu melalui empat stesen iaitu pintu masuk utama, pintu masuk saluran mengundi, di dalam saluran pengundian sebelum keluar dari pusat mengundi.

“Petugas SPR akan memantau pergerakan pengundi bagi memastikan garis panduan ini dipatuhi semasa berada di pusat pengundian,” katanya.

Ikmalrudin berkata pengundi yang mempunyai simptom dan tidak melepasi saringan suhu badan akan dibenarkan mengundi di khemah khas yang dipantau pegawai kesihatan.

“Mereka yang merupakan orang dalam pengawasan (PUS) dan orang dalam siasatan (PUI) dan ingin mengundi perlu mendapatkan kelulusan daripada Pegawai Kesihatan Daerah untuk pergi ke pusat pengundian,” katanya.

Dalam pada itu, SPR turut mengingatkan semua pihak khususnya pengundi, calon dan kakitangan yang ingin memasuki pusat pengundian esok supaya tidak memakai baju, topi, topeng muka atau membawa bahan yang memaparkan nama, simbol dan gambar parti atau calon yang bertanding, atau berkempen. bahan dan sebarang slogan atau slogan kempen ke pusat pengundian.

Bagi memastikan proses pengundian berjalan lancar, Ikmalrudin berkata kakitangan SPR telah memeriksa semua peralatan seperti peti undi, dakwat kekal dan kertas undi bagi memastikan ia lengkap dan dalam keadaan baik.

Beliau turut menasihatkan semua pengundi supaya keluar mengundi pada masa yang dicadangkan yang tertera pada aplikasi MySPR Semak.

Setiausaha SPR turut mengingatkan majikan supaya membenarkan pekerja mereka yang merupakan pengundi berdaftar membuang undi.

Baca Lagi | 1,866 pusat mengundi akan dibuka esok di Sarawak

“Mana-mana majikan yang didapati menghalang pekerjanya keluar mengundi boleh diambil tindakan mengikut Seksyen 25(3) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 yang memperuntukkan hukuman denda tidak melebihi RM5,000 atau penjara setahun, jika sabit kesalahan,” katanya. berkata.

Read Previous

Piala AFF: Ia menang atau gagal untuk Malaysia

Read Next

Miss World Malaysia antara mereka yang diuji positif untuk Covid

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here